top of page
IMG_6655.jpg

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Kusursuz Sonuçlar

Blefaroplasti, Doç. Dr. Hasan Mete AKSOY olarak yaptığımız işlemler arasında hem en rağbet görenlerden hem de en zor uygulamalardan biri. Hastalarıma her zaman plastik cerrahinin, özellikle de estetik cerrahinin diğer ameliyatlardan bir farkı olmadığını, bu yüzden de ciddiye alınması gerektiğini söylemişimdir. Aşağıda blefaroplasti ile elde edilecek sonuçların yanı sıra olası yan etkileri ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Göz kapakları, insanın yüz ifadesini ve dış görünümünü etkileyen, estetik ve aynı zamanda fonksiyonel önemi olan bir organdır. İlerleyen yaşın, yüz üzerindeki etkilerinin ilk ortaya çıktığı yerlerden biridir. Yaş ilerledikçe üst göz kapağı derisinde bollaşma, kaş ile birlikte, bollaşan bu deride aşağı doğru sarkma oluşur. Alt göz kapaklarında ise deride bollaşma, kırışıklık ve gözaltı torbalarının belirginleşmesi dikkati çeker. Göz kapakları bazen kalıtsal olarak daha genç yaşlarda ya da gözlerin fazla yorulmasına bağlı olarak torbalanabilir ya da bollaşabilir. Bazen torbalanma olmadan sadece deride sarkma vardır. Bu durum, kişinin göz kapaklarında ağırlaşmaya, yüzünde ise yorgun, üzgün, düşünceli ya da kızgın görünen bir ifadeye yol açar. Blefaroplasti ameliyatları bu tür şikâyetleri düzeltmeye yönelik olarak yapılan girişimlerdir ve kişiye yeniden genç, dinamik ve dinlenmiş bakışlar kazandırır. Bu girişimde, alt ve üst göz kapaklarından fazla yağ dokusu, deri ve kas fazlalıkları ile birlikte çıkarılır. Ancak çıkarılan doku miktarlarının çok iyi planlanması gerekir.  Pitozis (kapaklarda düşüklük) ve ileri derecede kapak sarkması periferik görme kaybına neden olacağı için bu tip hastalarda cerrahi tedavi estetik kazanç dışında fonksiyona yönelik bir işlem olur. Alın kırışıklığı ve kaşlarda sarkıklığın söz konusu olduğu durumlarda üst yüz germe ameliyatı, yanaklarda sarkıklığın söz konusu olduğu durumlarda ise yanak kaldırma ameliyatı, göz kapaklarına yönelik yapılan girişime ek olarak yapılabilir.



Blefaroplasti İçin Uygun Hastalar

Ameliyata Hazırlık

Ameliyat

Ameliyattan Sonra


Blefaroplasti İçin Uygun Hastalar


Blefaroplasti görünümünüzü ve kendinize güveninizi arttırır, ama sizin idealinizdeki ile karşılaştırılabilecek veya diğer insanların size farklı davranmalarını sağlayacak kadar görüntünüzü değiştirmeyebilir. Cerrahiye karar vermeden önce beklentileriniz hakkında düşününüz ve cerrahınızla tartışınız.  Üst göz kapaklarında sarkma veya şiş görünüm, alt göz kapaklarında torbalanma olan erkek ve kadınlar bu ameliyat için adaydır. En iyi adaylar sağlıklı, psikolojik açıdan stabil ve gerçekçi beklentiler içinde olan erkek ve kadınlardır. Blefaroplasti, göz kenarlarındaki kırışıklıkların düzeltilmesine yönelik bir işlem değildir. Yaş ile ortaya çıkan deformiteler için belli bir yaş sınırı koymak doğru değildir. Genelleme yapmak gerekirse estetik gözkapağı ameliyatlarına 35 yaş sonrası sık başvurulur. Bazı hastalıkların varlığı blefaroplasti operasyonu için engel teşkil eder veya çok dikkatli olmayı gerektirir; hipotiroidizm ve Graves hastalığı gibi tiroid hastalıkları, diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, göz yaşı yokluğu, retina dekolmanı ve glokom gibi...

Blefaroplasti adaylarının şunları unutmaması ve dikkat etmesi yerinde olacaktır: Bu ameliyatla yüzünüzdeki yorgun ve yaşlı ifade yerini genç ve zinde bir görünüme bırakır. Ancak gözaltında önceden var olan mor halka, gülme kırışıklıkları, gözün asıl şekli ve kaşların yapısı değişmeyecektir. Bunlar başka ameliyatların kapsamına girer.


Ameliyata Hazırlık


Blefaroplasti düşünen kişinin atacağı ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulananın kusursuzluk değil, düzeltme olduğunu aklında tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.

Doktorunuzla ilk konsültasyon çok önemlidir. Doktorunuz tüm tıbbi geçmişinizi bilmek isteyebilir. Bu nedenle belgelerinizi tamamlayarak doktorunuzla görüşün. Herhangi bir alerjinizin olup olmadığını, herhangi bir vitamin veya reçeteli ya da reçetesiz ilaç kullanıp kullanmadığınızı, sigara içip içmediğinizi bildiriniz. Bu konsültasyonda göz doktorunuzdan almış olduğunuz bilgileri ve en son göz muayenenizin sonuçlarını da sağlamanız gerekir. Gözlük veya kontakt lens kullanıyorsanız konsültasyona bunları getirmeyi unutmayınız.

Yemeniz, içmeniz, sigara kullanımı, belirli vitamin ve ilaçların alınıp alınmaması ile ilgili olarak doktorunuz size özgü önerilerde bulunacaktır. Eğer sigara içiyorsanız en azından ameliyattan bir iki hafta öncesinden başlayıp ameliyattan bir iki hafta sonrasına kadar içmemeyi planlamalısınız. Güneşte aşırı kalmaktan kaçınmalısınız ve çok sıkı bir diyet (rejim) uygulamamalısınız. Her iki durum da yara iyileşmesi yeteneğinizi baskılar. Soğuk algınlığı veya herhangi bir tür enfeksiyona yakalanırsanız ameliyatınız büyük bir olasılıkla ertelenecektir.

Ameliyatınız ister hastanede yatarak isterse ayaktan gerçekleştiriliyor olsun ameliyat sonrası sizi eve götürebilecek ve hastaneyi terk ettikten sonraki ilk bir iki gün gerektiğinde size yardımcı olabilecek birine gereksiniminiz olacaktır.


Ameliyat


Alt ve üst göz kapakları, konumları ve anatomik yapıları farklı olduğu için ayrı ayrı değerlendirilir, uygulanan cerrahi girişimin niteliği de farklıdır. Önce üst sonra alt göz kapakları ameliyat edilir. Ameliyat, üst göz kapağında kıvrım çizgisi üzerinden, alt göz kapağında kirpiklerin hemen altından girilerek yapılır. Kesiler göz kapaklarının kenarında "crow’s feet’e" kadar ya da gözlerin dış kenarındaki gülme çizgilerine kadar ilerletilebilir. Bu kesilerden çalışarak, cerrah deriyi alttaki kas ve yağ dokusundan ayırır, fazlalık olan deri ve kas dokusunu keser ve çıkarır ve yağ dokusunun fazlalık kısmını kesip çıkarır. Göz çevresi yağ dokusunun fıtıklaşması varsa ve sorun yağ dokusunda artış değil sadece yağın olması gereken yerden dışarıya taşması ise bu bölgede gerekli onarımı yapar. Ameliyat yeri çok ince sütürlerle (dikiş ipleriyle) kapatılır. Alt göz kapaklarınızda deri çıkarılmasını gerektirmeyen yağ torbacıkları varsa, transkonjunktival blefaroplasti yapılabilir. Bu girişimde kesi alt göz kapağının içinden, görünen bir skar bırakmadan yapılır. Bu girişim genellikle kalın ve elastik deriye sahip olan daha genç hastalarda uygulanır.

Blefaroplasti ameliyatları genel anestezi, lokal anestezi ve sedasyon ve saf lokal anestezi altında yapılabilir. Blefaroplasti ile birlikte ek bir girişim planlanıyorsa genel anestezi tercih edilir. Her bir göz kapağının düzeltilmesi yaklaşık 30–40 dakikadır.


Ameliyattan Sonra


Ameliyattan sonra aynı gün eve dönülebilir. Cerrahiden sonra, gözleriniz bir pomadla nemlendirilir ve göz kapaklarını kapatan bir pansuman uygulanır. Bu sargıların arasından dar bir aralıktan görmeniz mümkün olacaktır. Ertesi gün bir pansuman yapılarak sargılar değiştirilir. Daha sonra 3–7 gün arasında iki pansuman daha yapılarak dikişler tedricen azaltılarak alınır. Anestezi etkisi geçtikden sonra göz kapaklarınızı gerilmiş olarak hissedebilirsiniz, ama cerrahınız tarafından reçete edilmiş ağrı kesicilerle ağrı ve huzursuzluk kontrol edilebilir. Şiddetli bir ağrı hissederseniz, hemen cerrahınızı arayınız. Cerrahınız birkaç gün başınızı yukarıda tutmanızı ve şişlik ve morluğu azaltmak için soğuk uygulamanızı önerir. Ameliyattan sonra birkaç gün göz banyosu yapmanız ve göz damlası kullanmanız gerekecektir. Göz kapağı derisi ince olduğundan ameliyat sonrası hızla şişme ve morarma eğilimindedir. Göz kapaklarında ameliyatın etkisinden kaynaklanan ödem (şişlik), gerginlik ve morarma oluşur. Ödem ve morluklar, yapılan girişimin derinliğine ve kişinin hassasiyetine göre 5–7 gün içinde azalır. Yatakta sağ ve sol tarafa yatmanıza göre şişlik ve morluklar yerçekimine uyarak yer değiştirirler. Buna bağlı asimetrik olabilirler. Bu durum bir hafta ile 10 gün içinde kaybolacaktır. Morluklar tamamen geçene kadar güneşe çıkmamanız gereklidir. Dikişler 4–7 gün sonra alınacaktır. 

Okuma için 2–3 gün, işbaşı için 7–10 gün beklemeniz uygun olacaktır. Kontak lensler en erken 2 hafta sonra takılabilir. Gözü güneş ışığı, rüzgar ve toz gibi dış etkenlerden korumak amacıyla 2–3 hafta renkli camlı güneş gözlüğü kullanılması faydalıdır. Ameliyat sonrası 3–5 gün süreyle günlük aktivitelerden ve üç hafta kadar ağır aktivitelerden uzak durmanız gerekir. Kan basıncınızı arttıran aktiviteler olan eğilme, kaldırma ve ağır spor aktivitelerinden uzak durmak özellikle önemlidir. Sıvı tutulması sağlayacağından alkolden uzak kalmanız uygun olur. 

Tecrübeli bir Plastik Cerrah tarafından yapıldığında, komplikasyonlar çok az orandadır. Ancak her zaman enfeksiyon veya anesteziye reaksiyon gibi komplikasyon olasılığı mevcuttur.  Gözlerde geçici kuruluk, geçici bulanık veya çift görme, yanma, kaşınma, göz yaşarması, çok nadir olarak körlük, kötü yara izi kalması olabilir. İlk haftalarda ışığa karşı aşırı hassasiyet görülebilir. Yara enfeksiyonu bölgenin iyi kanlaması nedeniyle hemen hiç beklenmez. Dikişler alındıktan sonra küçük beyaz sivilceler ortaya çıkabilir; cerrahınız ince bir iğne ile onları kolaylıkla yok edebilir. Gece uykuda gözkapaklarını kapatma problemi başta görülebilen geçici bir durumdur. Ancak nadiren bu durum kalıcı olabilir. “Ektropiyon” olarak adlandırılan bu sorun için yeniden cerrahi müdahale gerekebilir. Gözlerde kuruluk yine ameliyat sonrası rastlanabilen bir durum olup geçicidir. Düzelene kadar yapay gözyaşı damla ve jelleri kullanılabilir. Ameliyat sonrası erken dönemde asimetrik görünümler olabilir ancak bunlar geçicidir. Çok nadir de olsa kalıcı asimetri durumlarında düzeltici girişimler gerekebilir. 

Ciltte yapılan her türlü keside iz kalması kaçınılmazdır. Ancak gözkapakları, derisi ince, iyi kanlanan ve iyileşme potansiyeli yüksek olma özelliğinden dolayı hemen hemen vücudun en az iz kalan bölgelerindendir.  Ameliyattan birkaç ay sonra izler belli belirsiz hale gelir. Sadece alt kapak torbalarının alınması yeterli olacaksa göz kapağının iç kısmından “Transkonjunktival” yaklaşım ile cilt kesisi yapmadan işlem sonlandırılacağı için göz kapağı derisinde iz kalmaz. 

Göz kapaklarının derisinin tam olarak oturması ve şekillenmesi 4–6 ay sürer, ancak bu süre içinde görünüm ile ilgili herhangi bir şikâyet oluşturmaz. Göz kapağı cerrahinizin olumlu sonuçları - daha uyanık ve daha genç bakışlarınız - yıllarca sürecektir. Birçok kişi için, bu sonuçlar kalıcıdır.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti): Estetik Uygulamalar

Doç. Dr. H Mete AKSOY Blefaroplasti

Görüntünüzü Değiştirin, Hayatınız Değişsin

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti): Hoş Geldiniz
bottom of page