top of page
715b5d16-6b2f-4092-8b55-33800377758c.JPG

Meme Küçültme Ameliyatı (Redüksiyon Mamoplasti)

En İyi Görüntünüze Kavuşun

Meme kadınlığı simgeleyen organlardan birisidir. Her kadın, estetik olarak güzel görünümlü memelere sahip olmak ister. Ancak memelerin normalden daha büyük ve ağır olması, kişinin fiziki görüntüsünü bozmasının yanı sıra boyun, sırt ve omuz ağrılarına, normal dik duruş pozisyonunun bozulmasıyla kamburlaşmaya, memelerin karın cildi ile temas eden alt yüzeyinin aşırı terlemesi ile pişik oluşması ve mantar enfeksiyonlarına, sutyen askılarının omuz üzerinde derin izler bırakmasına neden olabilir. Büyük ve sarkık memelerin yol açtığı bu tür şikâyetlerden meme küçültme ameliyatları ile kurtulmak mümkündür.





Meme küçültme ameliyatı sonucunda memeler hacim olarak küçülür ve dikleşirler. Yapılan ameliyatta, uygun kısımlardan meme dokusu ve deri fazlalıkları çıkartılır ve meme başı daha yukarıya olması gereken yere alınır. Amaç kadına daha küçük, daha güzel şekle sahip ve vücuduyla orantılı memeler kazandırmaktır.

Ameliyat tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi altında yapılmalıdır. Ortalama ameliyat süresi memelerin büyüklüğüne ve kullanılan cerrahi yönteme bağlı olarak genellikle 3–4 saat arasında değişir.

Ameliyatın tekniği  memelerin büyüklüğüne göre değişmektedir. Son yıllarda geliştirilmiş ameliyat teknikleri ile hafif ve orta dereceli büyük memelerde meme başı çevresi ve meme başından aşağı meme altı çizgisine doğru dikey olarak uzanan ameliyat izi ile normal büyüklük ve dolgunlukta, dik ve diri meme görüntüsü elde etmek mümkündür. İleri derecede büyük memelerde ise uygulanan ameliyat teknikleri farklıdır.

Genç-orta yaşlı ve çok aşırı meme büyüklüğü olmayan kişilerde genellikle pediküllü teknikler tercih edilir. Bunların arasında inferior pedikül tekniği daha büyük memelerin küçültülmesinde kullanılabilir ve bu yöntem genellikle tercih edilir. Ameliyat sonunda meme başı çevresinde ve altında ve meme katlantısı üzerinde ters T şeklinde bir iz kalır ve meme başı ve meme ucu olduğu gibi korunur.





Memeler ameliyat sırasında normalden biraz daha fazla dikleştirilir çünkü zaman içerisinde yerçekiminin etkisi ile memeler yeni şeklini alırken biraz sarkma olabileceği hesaba katılmalıdır.

Hastanın operasyon sonrası hastanede kalış süresi 1–2 gündür. Hastanede kalış süresi hastanın yaşı, yandaş hastalıkların varlığı ve kullanılan cerrahi teknikten etkilenir. Bu ameliyat vücutta geniş bir  bölgeyi etkiler ama ameliyat sonrası hastayı çok fazla rahatsız edecek derecede ağrı görülmez. Operasyon sonrası hissedilen ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir.

Yapılan ameliyatın etkisinden dolayı memelerde ödem (şişlik) ve hafif morarmalar gözlenebilir. Ameliyattan sonraki memelerin bu görünümü ve ameliyat izleri kişiyi hayal kırıklığına uğratabilir, hatta kişi bu yüzden ameliyat olduğuna pişman bile olabilir. Ancak 3 hafta kadar sonra ödem ve morluklar düzelecek, birkaç ay sonra meme hafifçe aşağıya doğru inecek, memenin alt kenarı normal şeklini kazanacak ve ameliyat izleri yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır. Memenin tam şeklini alması ve yara izlerinin azalması için en az 6 ay gerekir. Bu sürenin sonunda, ameliyattan sonra deri üzerindeki yer çekimi ve statik gerilim kuvvetlerin değişiminin etkisiyle ortaya çıkabilecek yara iyileşme problemleri (meme başında hafif kayma, belirgin yara izleri vb.) olursa lokal anestezi altında yapılabilecek küçük girişimler ile bu sorunlar düzeltilebilir.

Ameliyatta uygulanan tekniğe bağlı olmaksızın açık tenli ve yara iyileşme fizyolojisi normal olan kişilerde kalan ameliyat izleri çok belirgin değildir. Ancak izlerin belirginliği yine de kişinin yaşına, genetik yapısına ve derinin yapısal özelliklerine göre değişebilir. Ameliyat sonrası doku şişmesi nedeniyle meme başı ve meme derisinde bir miktar his kaybı gelişebilir. Bu durum genellikle 6 hafta içinde kaybolur. Bazı hastalarda bu his kaybı 1 yıl veya daha uzun sürebilir; nadiren de kalıcı olabilir. Bu operasyon tekniğinde çıkarılan meme dokusunun miktarına bağlı olmak koşulu ile ameliyat sonrası dönemde doğum yapıldığında anne sütünde bir miktar azalma olabilmesine rağmen meme küçültme ameliyatı olan bazı kadınlar çocuklarını normal olarak emzirebilmektedirler. Ancak genellikle bu önceden tayini zor bir durumdur.

Yaşlı, yandaş ciddi sistemik hastalığı olan, meme dokusu kanser gelişimi için risk taşıyan ve meme büyüklüğü çok aşırı derecede olan hastalarda genellikle ampütasyon mamoplasti tekniği (Thorek ameliyatı) kullanılır. Bu teknikle her memeden 1000 gr’dan çok daha fazla miktarda meme dokusu ve eğer istenirse meme dokusunun tamamına yakını bu yöntemle çıkarılabilir. Bu teknikte meme başı ve meme ucu deri aşısı (greft) şeklinde yeni yerine geri konulur ve bu nedenle meme ucu operasyon sonrası genellikle eskisi gibi belirgin olmaz. Kalan iz yine ters T şeklindedir. Bu ameliyat sonrasında meme başı ve ucunun dokunma duyusunda farklı derecede kalıcı değişiklikler gelişebilir. Ayrıca ameliyat sonrası dönemde doğum yapıldığında emzirmek mümkün olmaz. Ancak bu operasyonun meme kanserine karşı koruyuculuğu oldukça yüksektir.

Meme küçültme ameliyatını takiben kişinin fiziki ve ruhsal durumunda çarpıcı bir düzelme görülür. Memelerin büyüklüğünden kaynaklanan şikâyetler hızla kaybolur ve yerini bir hafiflik ve rahatlık hissine bırakır.

Meme Küçültme Ameliyatı (Redüksiyon Mamoplasti): Service
a597e7b4-ef31-414d-ae6e-e1335ac5b697_edited_edited_edited.jpg
Meme Küçültme Ameliyatı (Redüksiyon Mamoplasti): Görüntü
d03f5279-c992-4568-bed0-0cebcde12712.JPG
Meme Küçültme Ameliyatı (Redüksiyon Mamoplasti): Görüntü
bottom of page