top of page
b3a1c64c-327e-4329-a0a4-c40920b22340.JPG

Revizyon - Sekonder Rinoplasti

Güzelliği Yeniden Tanımlamak

Revizyon - Sekonder Rinoplasti, karmaşık bir işlem olduğu kadar işlemi yaptıran hastayı memnun edebilecek bir uygulamadır. Doç. Dr. Hasan Mete AKSOY olarak birinci hedefimiz, güvenli işlemler yapmak. Her hastanın iyileşme sürecini güvenle geçirebilmesi ve ameliyat sonrasında da elde edilen sonuçların devam ettirilmesi için bütün ameliyat öncesi ve sonrası işlemlerle yakından ilgileniyoruz.

Düşük bir oranda da olsa burunda kalabilecek şekil bozuklukları gibi istenmeyen sonuçların oluşması halinde ek cerrahi operasyon gerekliliği her zaman göz önünde tutulmalıdır. Burun ameliyatı çok hassas bir ameliyat olup çok ufak kusurlar bile belirgin asimetrilere ve başka sorunlara yol açabilir. Burun kemik ve kıkırdak yapısına yapılan gereğinden fazla küçültmeler, burun derisinin yeni burun iskeletine uyum tam sağlamaması ve burun sağ ve sol yarısında eşitliğin operasyonla başarılamaması ikincil burun operasyonların en önemli nedenleridir. Düzeltme burun cerrahisi oranı iyi ve tecrübeli cerrahlar için %5-15 olarak bildirilmiştir. Cerrahın tecrübe ve bilgisi yetersiz ise bu oran artacaktır. 

Eğer bir cerrah kendisinin daha önce yaptığı burun estetiğini ikinci bir ameliyatla düzeltecekse buna revizyon burun estetiği adı verilir. Eğer bir cerrah başkasının yaptığı burun estetiğini düzeltecekse buna da sekonder rinoplasti adı verilir. 

Kişiyi revizyon cerrahisi veya sekonder rinoplastiye götüren pek çok sebep vardır. Ameliyatı yapan cerrahın bu konudaki bilgi, birikim ve tecrübesi önemlidir. Elbette bir cerrahın yirminci ameliyatı ile yüzüncü ameliyatı arasında fark vardır. Bu doğal bir durumdur. Bir cerrah çok iyi olsa bile zaman zaman ameliyatta sıkıntılar yaşayabilir. Bir cerrahın 100 ameliyatından bir veya ikisinde sorun olması o cerrahı kötü bir cerrah yapmaz. Önemli olan nokta cerrahın ortaya çıkabilecek sorunun farkında olmasından sonra ikinci ameliyatla bu durumu düzeltebilecek tecrübeye sahip olup olmadığıdır. Bazen cerrah çok iyi bir ameliyat yapar ancak kişisel faktörlerden dolayı bir süre sonra revizyon gerekebilir. Kıkırdak yapısının zayıf olması, burun cildinin kalın veya çok ince olması, yüzde asimetri olması, alerjik durumlar ve hastanın ameliyatlı burnu operasyon sonrası yeterince korumaması bir süre sonra hastayı düzeltme ameliyatına götürebilir. 

Bu tür düzeltme ameliyatlarının şişlikler tamamen düzeldikten sonra yapılmalıdır ve erken ameliyattan mutlaka kaçınılmalıdır. Revizyon operasyonları tercihan en erken ilk operasyondan en az altı ay sonra yapılmalıdır. Eğer küçük kamuflaj cerrahileri yapılacaksa altıncı aydan sonra müdahale edilebilir. Fakat komplike bir cerrahi yapılacaksa ilk ameliyatın üzerinden bir yıl geçmesi beklenmelidir. Rinoplasti sonrası burnun tam anlamıyla oturması için gereken süre bir senedir. Çok erken yapılan bir düzeltme ameliyatı sorunu çözmez tam tersine sorunu içinden çıkılamaz bir hale sokabilir. Bu nedenle revizyon ameliyatı konusunda sabırlı olmak ve bir süre beklemek gerçekçi bir yaklaşımdır. Özetle estetik burun ameliyatlarının sonuçlarının ortaya çıkması için 1 sene gibi uzun bir sürenin geçmesi gerektiğini unutmamak gerekir.

Eğer her şey yolunda, burnun görünümü doğal ve fonksiyonel olarak nefes alma sıkıntısı yoksa ufak pürüzler ve küçük detaylar, düzeltme operasyonu için yeterli neden olmamalıdır. Hastalar tamamen kusursuz bir burun olmadığını bilmelidirler. Hiçbir şey mükemmel değildir, yapılacak bir ameliyatla mevcut durum bozulabilir ve doğal görünüm kaybedilebilir. Sanılanın aksine ufak kusurlar kişiye karakteristik doğal bir ifade verir. Hasta aynaya baktığında burnunda kusuru görüp mutsuz ve huzursuz hissediyorsa başkaları da bu kusurları fark edip hastaya iletiyorsa o zaman düzeltme operasyonu için gereklilik vardır. Özellikle ilk burun ameliyatı sonrası burun sırtında çökme, burun ucunda düşme ve yüzle orantısız ve uyumsuz bir burun profili varsa düzeltme operasyonları kişinin hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığı açısından faydalıdır. Burun ameliyatından bir süre sonra burun tıkanıklığı sorunu başlamışsa veya hastanın operasyon öncesi olan nefes tıkanıklığı sorunu giderilememişse düzeltme operasyonu gerekli ve faydalı olacaktır. Başarılı bir burun ameliyatı yapılsa dahi burun içinde şişlik ve kabuklanma bir süre devam edeceğinden birkaç ay burun tıkanıklığı sorunu yaşanabilir. Eğer 3. Aydan sonra hala burun tıkanıklığı varsa ve burun etlerinde bariz bir ödem ve büyüme yoksa burun tıkanıklığını dikkate almak gerekir. 

Bu düzeltme operasyonları eğer küçük işlemler ise, ilk ameliyata göre daha kısa sürer ve sıklıkla lokal anestezi altında yapılır. Genellikle oluşan probleme yönelik kıkırdak koyma, çıkarma yâda törpüleme gibi basit ve kısa süren bir işlemdir. Birçok estetik ve fonksiyonel sorun düzeltme ameliyatları ile giderilebilir ve başarılı sonuçlar elde edilebilir. Ancak tecrübe ve bilgi yönünden yetersiz cerrahlar tarafından yapılan hatalı ameliyatlar sonucunda oluşan önemli deformiteler veya şekil bozukluklarının düzeltilmesi çok daha güçtür. Bu tür düzeltme ameliyatlarında daima kıkırdak dokuya ihtiyaç duyulur. Burun içinden elde edilecek kıkırdak doku ilk tercihtir ama ilk ameliyatta kıkırdaklar kullanılmışsa kalan kıkırdağı kullanmak burun dengelerini bozabilir. Bu tip durumlarda kulak veya kaburgadan kıkırdak alınması gerekebilir. Kulaktan kıkırdak alınması işlemi kulağın şekli veya fonksiyonu etkilenmez. Kaburgadan kıkırdak alınması işlemi daha ağrılıdır ve iyileşme süreci daha uzundur. Duyulan kıkırdak ihtiyacına ve hasta tercihine göre nereden kıkırdak alınacağına karar verilir. Eğer hasta vücudunun herhangi bir bölgesinden doku alınmasını istemiyorsa sentetik maddeler veya kadavra kıkırdağı da tercih edilebilir. Sentetik materyaller enfeksiyon ve doku reddi gibi sorunlardan dolayı nadir olarak kullanılır. Revizyon burun ameliyatlarında cerrahın deneyimi, el becerisi ve estetik görüşü çok daha fazla önem kazanmaktadır. Bu operasyonlar ilk yapılan burun ameliyatlarına göre çok daha fazla birikim gerektirmektedir.

İkinci ve üçüncü burun operasyonları zor olduğu için pek çok rinoplasti cerrahı tarafından istenmez ve hastalar başka sebeplerle bir başka doktora yönlendirilir. Aslında bir cerrahın neyi yapıp yapamayacağını bilmesi hasta için bir avantajdır. Çünkü burun üzerinde yapılan her yeni ameliyat başarı şansını giderek azaltmaktadır. Düzeltme operasyonları bu konuda deneyimsiz bir cerrah tarafından yapılırsa burundaki sıkıntılar kalıcı hale gelebilir. 

Revizyon - Sekonder Rinoplasti: Service
bottom of page