top of page
yüz germe.jpg

Yüz Germe (Face Lift)

Güzelliği Yeniden Tanımlamak

Yüz Germe, karmaşık bir işlem olduğu kadar işlemi yaptıran hastayı o denli memnun edebilecek bir uygulama. Doç. Dr. Hasan Mete AKSOY olarak birinci hedefimiz, güvenli işlemler yapmak. Her hastanın iyileşme sürecini güvenle geçirebilmesi ve ameliyat sonrasında da elde edilen sonuçların devam ettirilmesi için bütün ameliyat öncesi ve sonrası işlemlerle yakından ilgileniyoruz.

İnsan yüzünde stres, yer çekimi, sigara ve güneşin olumsuz etkileri yaş ilerledikçe ortaya çıkmaya başlar. Yaşlanan yüzün dış görünümü esas olarak ilerleyici kırışıklık, deri kalınlığında değişiklikler ve alttaki yapılarda bulunan yağ dokunun erimesiyle karakterizedir. 

Yaşlanmanın ilk fark edilen belirtileri 30’lu yaşlarda görülmeye başlanır. Bu dönemde deri normal elastikiyetinin bir kısmını kaybetmeye başlar, yüzde sarkmanın erken belirtileri ve üst göz kapaklarında hafif deri sarkması başlar. Nazolabial sulkus (burundan dudak köşesine uzanan çizgi)’ta derinleşme başlar. Yaklaşık 40 yaşlarında esas olarak alında enlemesine uzanan kırışıklıklar ve eşlik eden diklemesine kaş arası kırışıklıklar görünmeye başlar. Üst göz kapaklarında sarkma biraz daha ilerlemiştir. 50’li yaşlarda alın ve kaş arasındaki çizgiler daha belirgin hale gelir. Yüzdeki genel sarkma ile birlikte alt ve üst göz kapaklarındaki deri fazlalığı ilerlemeye devam eder. Göz çevresinde kırışıklıklar oluşmaya başlar, nazolabial sulkus’lar daha da belirginleşir, yanaklar ve alındaki yağ dokuda erime başlar. Aynı zamanda boyundaki sarkma daha da belirginleşir ve hatta “hindi boynu” görünümü ortaya çıkar. Bütün bu fizyolojik değişiklikler 60 yaşından sonra daha da şiddetli ve ilerleyici tarzda görülür. Deri sarkmasının nedenleri arasında deri yapısında bulunan elastik liflerde azalma nedeniyle derinin normal elastikiyetinin kaybı,  deri kalınlığında azalma ve derinin alttaki dokulara olan bağlarında azalma sayılabilir. Sonuç olarak kişi daha yaşlı, yorgun ve çökmüş bir görünüm kazanır. Yüz germe işlemi, ilerleyen yaşın bu tür etkilerini hisseden her sağlıklı kişiye uygulanabilir. Yüz germe işlemi ile birlikte alın germe,  göz kapaklarının gerilmesi, estetik burun ameliyatı, çene büyütme, çene küçültme, çene altına liposuction, yağ ve dolgu madde enjeksiyonu uygulamaları da yapılabilir.


Ameliyata Hazırlık

Ameliyat

Ameliyattan Sonra


Ameliyata Hazırlık

Yüz germe ameliyatı sıklıkla 40 yaş üzeri bay ve bayanlara uygulanır. Derisi henüz elastiki özelliğini kaybetmemiş ancak sarkmaları olan kişilerde en iyi sonuçlar elde edilir. Bu operasyon kişiyi yüz görünümü itibarıyla gençleştirir. Ancak vücut yapısı olarak zindelik vermeyecektir. Estetik beklentileriniz hayalperest olmamalıdır. "Yeni" bir yüz yeni bir yaşamı garantilemez. Yüz germe ameliyatı için en ideal aday; boyun derisi sarkmaya başlayan, derisi elastik ve kemikleri güçlü, yüzün her iki tarafındaki fiziksel bulguları cerrahi ile düzeltilebilecek olan, herhangi bir sistemik hastalığı olmayan, genel fiziksel durumu iyi ve ameliyatla yapılabilecek ve yapılamayacak işlemleri gerçekçi olarak anlayan kişidir. Hastaların çoğu 60 yaşlarındadır. Tıbbi öyküde önemli ve ayrıntılı olarak araştırılacak konular ise ailesel hastalıklar, ebeveyn öyküsü, kanamaya yatkınlık, nedbeye yatkınlık,  kalp ve akciğer sorunlarıdır. Psikiyatrik hastalıklar sorgulanmalıdır ancak psikiyatrik bir rahatsızlığı olanlar da ameliyat olabilirler. Eğer tıbbi ve psikiyatrik hastalık saptanırsa, takip eden doktorun ameliyat öncesi önerileri alınır. Ayrıca hastanın ameliyat isteğinin ve ameliyattan beklentilerinin gerçekçi olup olmadığı değerlendirilir. Sıklıkla, yüz germenin, kişinin yaşını 5–10 yıl gençleştireceği söylenir, fakat kesin bir sonucu önceden belirlemek imkânsızdır. Daha gerçek olarak, başarılı bir yüz germe kişinin yaşı için daha iyi gözükmesini sağlar. Düzelmenin derecesi yaş, kalıtım, kemik yapısı, derinin kişisel özellikleri alkol, sigara kullanımı, beslenme, alışkanlıklar gibi etkenler tarafından belirlenir. Bu aynı faktörler, bir dereceye kadar yüz germenin ne kadar etkili olacağını da belirler. Eğer hasta sık sık aşırı güneşe maruz kalıyor ve sık kilo değişimleri yaşıyorsa ameliyattan elde edilecek sonuç istenilen düzeyde olmaz. Sigara içiyorsanız, ameliyatın başarılı olması için sigarayı bırakmanız söylenecektir. Aspirin ve belirli anti-inflamatuar ilaçlar kanamayı arttırır, bu nedenle ameliyattan belli bir süre önce bu ilaçların alımı kesilecektir.  Saçlarınız çok kısa ise, iyileşme sırasında kesi yerlerini kapatacak kadar büyütebilirsiniz. Fazla kilolu iseniz, en az 6–7 kilo vermeniz faydalı olabilir.   Hastanın gerekli kan, idrar tetkikleri ve EKG’si ameliyat öncesi yapılır ve değerlendirilir. Hastanın ameliyat öncesi fotoğrafları çekilir.


Ameliyat

Yüz germe işlemi yüz bölgesi, çene altı ve boyun derisindeki sarkmalar ve aşırı belirgin cilt kırışıklıklarının yok edilmesi amacıyla, yaşlanma sonucunda bollaşan yüz derisinin uygun yerlerden kesilip yüzün yan taraflarından arkaya-yukarı doğru çekilerek gerilmesi ve fazla kısımlarının kesilerek tekrar dikilmesinden ibarettir. Yüz, anatomik olarak üç farklı bölgeye ayrılır ve gençleştirmeye yönelik olarak yapılacak cerrahi girişim için her bölge ayrı ayrı değerlendirilir. Her bir bölgeye tek tek ya da bir arada cerrahi girişim uygulanabilir.

Üst yüz, şakak bölgesi, alın ve kaşları içerir, bu bölgeye uygulanan girişim üst yüz germe işlemidir. Üst yüz germe, kaşları kaldırmaya, alın ve şakak bölgesini germeye yönelik olarak yapılır. Klasik ameliyat tekniği ile saçlı bölgeden her iki kulak kepçesinin arasındaki mesafe kesilir, alın derisi sıyrılarak gerdirilir. 

Orta yüz, yanak bölgesini içerir, bu bölgeye uygulanan girişim orta yüz ya da yanak germe işlemidir. Orta yüz germe işlemi, yanakların sarkıklığını gidermeye ve yanak derisini germeye yönelik olarak yapılır. Yanaklar; kaslar, yağ tabakası ve deri ile birlikte sarkar. Bu işlem, sadece deriyi gerdirerek yapıldığında, derindeki yağ tabakası ve kasların sarkıklığı sadece kamufle edilir, kısa bir süre içinde de etkinliğini yitirir. Doğru olan teknik ise yanak kaslarının, üzerindeki yağ tabakası ve kılıfı ile birlikte yukarıya  asılmasıdır. Bu şekilde yanak dokularının gençlik yıllarındaki pozisyonu sağlanır, ayrıca üzerini örten deri de gerginleştirilir. Böylece en etkin ve kalıcı sonuç, aynı zamanda da doğal bir görüntü elde edilmiş olur. Ameliyatın kesisi kulak önü ve kulağın arka kısmından yapılır, bu sayede karşıdan bakıldığında görünür bir iz kalmaz. Tabii her ameliyatta olduğu gibi yüz germenin de çok önemli püf noktaları vardır. En önemli konulardan biri, yüz mimik kaslarını hareket ettiren yüz sinirinin (fasiyal sinir) korunmasıdır. Bu sinir her iki yanak bölgesinde çok ince dallara ayrılmakta ve derinin altında uzanmaktadır. 

Alt yüz, çene altı ve boyun bölgesini içerir, bu bölgeye uygulanan girişim alt yüz ya da boyun germe işlemidir. Boyun germe işlemi genellikle orta yüz germe işlemi ile bir arada uygulanır. Yanak germe işleminde yapılan ameliyat kesisi kulak arkasından saçlı deri içinde arkaya doğru uzatılır. Boyun derisi ve kasları serbestleştirilerek yukarıya doğru asılır. Boyundaki sarkma ve kırışıklıklar giderilir, çene açısı belirginleşir, gergin bir boyun görünümü kazandırılır. Kesi, kulak arkasında saçlı deride kaldığı için, dışarıdan bakıldığında görünür bir iz kalmaz.

Ameliyat esnasında yüz germe önce yüzün bir tarafında ve sonra diğer tarafında uygulanır. Kesi yapılmadan önce kesilerek çıkarılacak deri parçası üzerindeki saç kesilecektir. Cerrahi sonrası, kan koleksiyonunu drene etmek için, kulağın arkasındaki deri altına tüp dren yerleştirilir. Cerrahınız tarafından şişlik ve morluğu önlemek için ameliyat bitiminde hafif basınçlı bir pansuman ve sargı tatbik edilir. 

Ameliyat, tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi altında yapılır. Sizin ve cerrahınızın tercihine göre lokal anestezi ya da lokal anestezi + sedasyonla (sakinleştirici) da yapılabilir. Her bir yüz bölgesine uygulanan işlem 1,5–2 saat sürer, tüm yüzü germe işlemi 6 saat sürebilen bir girişimdir. 


Ameliyattan Sonra

Hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Hastanın durumuna bağlı olarak 1–2 gün hastanede kalması gerekebilir. Ameliyatı takip eden 3 gün boyunca yüz, hafif baskılı bir bandaj ile sarılı kalır. Ameliyatın ertesi gününden itibaren size önerilen bir boyunluğu takmanız gerekecektir. Cerrahınız, şişliği indirmek için, birkaç gün için mümkünse başınızı yüksekte tutmanızı tavsiye edecektir. . Bir miktar şişlik ve morluk oluşması normaldir ve soğuk kompres uygulamalarıyla en aza indirilir. Ameliyatta dren konduysa, bir iki günde çıkarılmalıdır. Başın basınçlı sargısı ve pansumanlar ertesi gün açılır ve pansuman yapılır. Bir iki günde ayağa kalkarsınız.  Yüzünüz ve saçınıza kibar davranın, çünkü deriniz gergin ve hissizdir. Beş ila 7 gün sonra, dikişlerin bir kısmı alınır. Saçlı deride bulunan dikişlerin iyileşmesi biraz daha uzun sürebilir. Makyaj malzemelerinin kullanımına dikişler alındıktan sonra müsaade edilir. Yüz germe ameliyatının amacı, doğal, daha genç ve daha çekici bir görünümdür. Bununla birlikte normal iyileşme aşamalı bir süreçtir ve nihai sonuç en az 3 hafta fark edilmeyecektir. Ameliyat sonrası ailenin ve arkadaşların desteği yardımcı olacaktır.

Yüz germe tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığında komplikasyon oranı düşüktür. İnsanların anatomisi, fiziksel reaksiyonları ve iyileşme hızları değişiklik gösterir ve sonuçları tahmin edilemez. Ameliyattan sonra yüz bölgesinde ağrı, gerginlik hissi, ödem (şişlik), morarma ve uyuşukluk gibi şikayetler olabilir. Ağrı rahatsız edecek şiddette olmaz ve ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Ağır veya devamlı ağrı, yüzünüzün aniden şişmesi cerrahınıza hemen bildirilmelidir. Şişlik ilk birkaç hafta içinde hızla azalır, geri kalan ve dikkat çekecek kadar belirgin olmayan hafif şişliğin kaybolması ve cildin yüz üzerine tam olarak oturması yaklaşık 6 ay sürer. Şişliğin hızlı bir şekilde düzeldiği ilk birkaç hafta içinde cilt yüzeyindeki gerginlik hissi ve uyuşukluk da azalarak kaybolur. Mimik hareketleri sırasında yüzünüzde hissettiğiniz gerginlik 1–2 ay içinde ve şişlikler indikçe kendiliğinden düzelir.  Kalıcı uyuşukluk sık rastlanan bir durum değildir. Ameliyat bölgesindeki  morlukların kaybolması ise kişinin hassasiyetine göre değişebilir. Bu süre hassas kişilerde 15 güne kadar uzayabilir. Morluklar tamamen geçene kadar güneşe çıkmamanız uygun olur. Aksi takdirde kalıcı güneş lekeleri olabilir. Ameliyatın hemen ardından ödem ve morluklardan dolayı yüzünüz tanınmayacak bir haldedir, ancak ödem ve morluklar azaldıkça, yaklaşık 7–10 gün sonra gerçek yüz hatlarınız ortaya çıkmaya başlayacaktır. Yatakta sağ ve sol tarafa yatmanıza göre şişlik ve morluklar yerçekimine uyarak yer değiştirirler. Buna bağlı yüzde asimetri olabilir. Bir hafta ile 10 gün içinde kaybolacaktır. Nadiren uzun zamanda düzelen ya da düzeltilmesi için ek cerrahi gerektiren asimetriler olabilir. Birkaç ay cildinizi kuru ve kaba hissedebilirsiniz. Erkeklerde kıllı yüz derisinin yer değiştirmesine bağlı olarak kulak arkaları ve boynun arkasını da traş etme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Yüz germe ameliyatından sonra oluşan skarlar çoğunlukla zamanla azalırlar ve kabul edilebilen bir hal alır. Ancak çok yakından bakılırsa fark edilebilir ve hafif bir makyajla gizlenebilir.  Ameliyat izinin belirgin olması nadir bir durumdur. Özellikle ileri yaştaki hastalarda yüz germe ameliyatının izleri çok az belirgin olur. Bu tip ameliyatların en istenmeyen komplikasyonu yüz sinirinin dallarının hasarlanmasıdır. Çok nadiren kalıcı mimik kayıpları görülür. Yara enfeksiyonu bölgenin iyi kanlaması nedeniyle çok nadir görülür. Yara iyileşmesinde gecikme ve buna bağlı ameliyat yerinde açılma beklenmeyen bir durumdur. Anestezi komplikasyonları normalde beklenmeyen fakat ihtimal dahilinde olan risklerdir. 

İyileşme 2–3 haftada tamamlanırsa da kişi sorunsuz geçen bir ameliyattan bir hafta–10 gün sonra işbaşı yapabilir. Ağır efor gerektiren aktiviteler için (seks ve ağır ev işleri gibi) 2 haftadan fazla bir süre geçmesi gerekir. Önemli sosyal randevular içinse hastalar 4–8 hafta beklemelidir. Ameliyattan sonraki aylar boyunca güneş ışınlarına maruz kalma sınırlandırılmalıdır. Alkol, sigara ve sauna 1–2 ay yasaklanır.

Ameliyattan 2 hafta önce, mimik kaslarının hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkan dinamik çizgilerin tekrar oluşmasını engellemek ve bu kasların ameliyat öncesi gevşemesini sağlamak üzere botox uygulaması, 1 ay sonra ise yüz cildinin canlılığını ve tazeliğini kazandırmak üzere kimyasal peeling uygulamaları önerilir.

Yüz germe ameliyatı, kişinin yaşlanmasını durdurmaz. Elde edilen sonuç genelde 5–10 yıl sürelidir. Yaşlanma, her şeye rağmen devam eden bir süreçtir ve yapılan ameliyattan sonra da devam eder. Herhangi bir estetik ameliyatta olduğu gibi ameliyattan sonraki bir dönemde tekrar düzeltme ameliyatları gerekebilir. 7–15 yıl sonra bir seans daha isteyebilirsiniz. Ancak şunu unutmamalısınız; 10 yıl sonra bu ameliyatı olmamış halinizden çok daha genç görüneceksiniz. Birçok hastada ikinci bir yüz germe ameliyatı gerekmez.

Yüz germe ameliyatı, kişinin içinde bulunduğu yaştan daha genç görünmesini sağlayıcı niteliktedir. Ama yüz germe tamamen farklı bir görünüm veya gençliğinizin sağlığını ve canlılığını veremez. Yüzünüz normal görünümünü kazandığında yüzünüzde çarpıcı bir gençleşme fark edeceksiniz ve kendinize güveniniz artacaktır.

Yüz Germe: Service
bottom of page