top of page
f84faf3a-6786-4760-9c86-90dcb491973c.JPG

Liposuction (Estetik Yağ Alma Operasyonu)

En İyi Görüntünüze Kavuşun

Doç. Dr. Hasan Mete AKSOY olarak yaptığımız her işlem gibi bu işlemde de, cerrahi bir girişim olması sebebiyle bütün cerrahi ekibe yetkinlik ve meslek etiği açısından çok büyük sorumluluklar düşüyor. Liposuction sonrasındaki kaliteli sonuçlardan memnun kalan hastalarımızın hayatlarına daha iyi ve daha öz güvenli bir şekilde devam etmelerini hedefliyoruz.

Liposuction, vücudun belli bölgelerinde birikmiş olan yağ dokularının küçük bir delikten bir kanül kullanılarak vakum ile dışarıya alınmasıdır. Vücudun herhangi bir bölgesinde yağ fazlalığını azaltmada kullanılır. Liposuction'ın kelime anlamı LİPO = yağ,  SUCTİON = emmek, yani yağ emmek, çekmek olarak Türkçe'ye çevrilebilir. Lipofilling ve lipoinjection yağ dokusunun, injeksiyon yolu ile dolgu yapılması anlamındadır.  Liposculpture ve liposhaping terimleri, liposuctiona ek olarak lipofilling ile yağ dokusunun şekillendirilmesini ifade eder. 


Hasta Seçimi

Ameliyat

Ameliyattan Sonra 



Hasta Seçimi


Liposuction, kişinin kilo vermesini sağlayıcı nitelikte değildir, şişmanlık tedavisinde uygulanmaz, bir vücut kontur düzeltme ameliyatıdır. Amaç uygun diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen, vücudun belli bölgelerindeki kaybolmayan, inatçı yağ birikimlerini alarak vücut hatlarını düzgün hale getirmektir. Bu ameliyatla volumü artmış, diyet ve egzersize dirençli yağ dokusu vücuttan uzaklaştırılırken, mevcut yağ hücresi sayısı da azaltılmış olur. Bu da ileriki dönemlerde kilo alındığı taktirde bu sorunlu bölgelerde kilo alımını azaltmaktadır. Liposuction imajınızı ve kendinize güveninizi olumlu etkiler, fakat imajınızı tam ideale ulaştıramayabilir veya diğer insanların size bakışını değiştirmeyebilir. Liposuction için kesin yaş sınırı yoktur. Liposuction ergenlik yaşını geçmiş sistemik bir hastalığı olmayan kadın veya erkeklere rahatlıkla uygulanabilir. Hastanın fiziksel olarak sağlıklı, psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinde gerçekçi olması gerekir. Liposuction vücutta fazla yağ birikimi olan herhangi bir yere uygulanabilir. Genel olarak uygulama yerleri, yanaklar, çene altı, boyun, kolların üst kısmı, memeler, göğüs, sırt, bel, karın, kalça, basen, uyluk, dizlerin iç yüzü ve ayak bilekleri gibi vücudun hemen hemen her bölgesindeki inatçı yağ birikimleridir. Bu bölgelerde lokalize yağ birikimleri olan, göreceli olarak normal kilolu ve derisi elastikiyetini kaybetmemiş kişiler bu ameliyat için uygun adaylardır. Deri elastikiyetinin iyi olması, yağ alındıktan sonra bollaşan derinin yeni ölçülere kolaylıkla uyum sağlamasına yardımcı olur. Derinin esnekliğini kaybettiği yaşlı kişilere tavsiye edilmez. Bu gibi durumlarda yağ dokusuyla birlikte üstündeki fazlalık deriyi de cerrahi yolla (dermo-lipektomi) çıkartmak gerekir ki bu durumda istenmeyen yara izleri kalabilecektir. Liposuction yapılacak bölgede hasta yakın zamanda bir ameliyat geçirmişse, o bölgede kan dolaşımı bozuksa veya hastanın akciğer veya kalp rahatsızlığı varsa ameliyat ertelenmelidir.

Liposuction diğer vücut kontur düzeltme ameliyatlarında tamamlayıcı işlem olarak da kullanılmaktadır. Liposuction yöntemi sadece estetik amaçlarla değil, aynı zamanda  fonksiyonel nitelik taşıyan ameliyatlarda da kullanılmaktadır. Özellikle  lenfödem ve elephantiasis denilen ve halk arasında “Fil Hastalığı” olarak  bilinen hastalıkta, ve jinekomasti denilen erkeklerde memelerin büyük olması halinde de çok etkili bir şekilde kullanılmaktadır. 


Ameliyat


Ameliyat, özel bir durum olmadıkça genel anestezi altında ve tam teşekküllü bir hastanede yapılır. Çok sınırlı küçük alanların tedavisi için ise sadece lokal anestezi, lokal anestezi ve sedasyon, ayrıca spinal veya epidural anestezi de uygulanabilir. Ameliyat vakum uygulanacak bölgelerin durumuna göre 1–2,5 saat arasında sürer. Aynı gün eve çıkmak mümkündür. 

  Uygulamanın başında, yağ alınacak bölgelere özel solüsyonlar enjekte edilir, bu sayede ameliyat sırasında kan kaybı hemen hemen hiç olmaz ve ameliyat sonrası ağrı hissi azalır. Deri üzerinde açılan delikler sadece kanülün girebilmesine yetecek kadar olup genellikle 3–5 mm uzunluktadır ve kıvrım yerleri ya da mayo içi gibi gizli kalan yerlerden giriş tercih edilir, birkaç dikiş ile kapatılır ve birkaç ayda fark edilmez hale gelir. Bu kesilerden hastanın durumuna göre 2–6 mm. çapındaki kanül denilen künt uçlu, ucuna yakın ufak delikleri olan ince boru şeklindeki metal ince borucuklar yerleştirilir. Kanüller vakum sağlayan bir cihaza ya da aynı işi gören büyükçe bir enjektöre bağlıdır. Vakum işleminin başlaması ile istenmeyen yağların uzaklaştırılması işlemi de başlar. Cerrah kanülü derinin altındaki yağ tabakası derinliklerinde ileri-geri hareket ettirerek yağı keser ve emerek dışarı çıkartır. İyi sonuç alınması için en az iki ayrı noktadan girilmesi gerekir. İkinci hatta bazen üçüncü bir noktadan girilerek daha önceki tarama alanları çaprazlanmış olur ve böylece yağ alınan bölge yüzeyinin daha düzgün olması sağlanır. İşlem, arzu edilen kontur ve bunun yanında düzgün bir cilt yüzeyi sağlanıncaya kadar devam eder. Eğer lokal anestezi altında yapılıyorsa hasta sürtünme ve titreşim hissedecektir. Kanül derinde kasa doğru yaklaştıkça batma hissi ortaya çıkabilir. Bir seferde alınacak yağ miktarı 3–5 litreyi geçmez. Cilt kesileri çok ince sütürlerle dikilir. Bazen yağ emilen bölgelerde kan veya sıvı birikimini önlemek için drenaj tüpleri 1–2 günlüğüne yerleştirilebilir. Ancak kullanılan basınçlı elbiseler yardımıyla çoğunlukla drenaj tüplerine gerek kalmaz. Klasik liposuction yöntemine ek olarak ultrasonik ve lazer liposuction yöntemleride mevcuttur.


Ameliyattan Sonra 


Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Küçük alan müdahalelerinde hasta aynı gün taburcu edilir. Ancak geniş alanlara uygulama yapıldığında hastanın 1–3 gün kadar yatırılması gerekebilir. Geniş yüzeyli ameliyatlardan sonra hareketler ağrılı olacağından, hasta konforunu sağlamak için 1 gün kadar idrar yolu sondası takılabilir. Enfeksiyona karşı antibiyotik verilebilir. Ameliyat sonrasında bol sıvı alınması önerilir. Ameliyattan sonraki ilk saatler hafif ağrı hissedebilirsiniz ancak bu ağrı, ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir. Ameliyattan birkaç saat sonra bir kişinin yardımını alarak ayağa kalkıp yürüyebilirsiniz. Ek bir ameliyat uygulanmamış ve çok yüksek miktarlarda yağ alınmamış ise aynı gün hastaneden çıkabilirsiniz. İstirahat halindeyken ağrı hissetmezsiniz, ancak ameliyat olduğunuz bölgeye dokunulduğunda ya da hareket halindeyken ağrı duyabilirsiniz. Hissedeceğiniz bu ağrı rahatsız edici nitelikte şiddetli bir ağrı değildir. Hastalar ancak liposuction yapılan yerlerine bastıklarında ezik, çürük ağrısı duyarlar. 

Ameliyatın ertesi günü ayağa kalkıp yürürken belki yardıma ihtiyacınız olabilir, ancak 2 gün sonra hiç yardımsız bir şekilde yürüyüp hafif aktivitelere katılabilirsiniz, hatta yorucu ve yoğun olmamak koşulu ile işinize bile başlayabilirsiniz. Yapılan girişimin yan etkilerinin en aza indirilmesi için kısa sürede normal aktivitenize ulaşmanızda yarar vardır ancak yoğun ve yorucu aktivitelere başlamak, iyileşme süreciniz gereği birkaç haftayı bulur. Hasta normalde 1–2 hafta sonra işe başlayabilir. Daha ciddi aktiviteler için en az 5–6 hafta geçmesi gerekir. 

Ameliyat sonunda vakum uygulanmış alanlara özel bandaj uygulanır ve hastaya korse giydirilir. 6 gün sonra korse ve özel bandaj çıkarılır. Dikişler alınır ve  korse yeniden giydirilir. Hasta korse giymeye 6 hafta daha devam eder. Buradaki amaç cilt altındaki yağ dokusu boşaltılan bölgede olası cilt sarkıklığının erken toparlanmasını sağlamaktır. Aksi takdirde altı boşaltılan ciltte sarkma meydana gelebilir. Korse, ayrıca hastanın ağrılarını önlediği gibi, daha rahat hareket etmesini de sağlar. Korse 4’üncü haftadan sonra sadece gündüzleri giyilebilir. 

Ameliyat sonrası çok iyi görünmeyi veya kendinizi iyi hissedeceğinizi düşünmeyin. Ameliyattan sonraki dönemde ameliyat olduğunuz bölgelerde morarma, şişkinlik, gerginlik, kaşıntı, çekilme hissi, yağ alınan bölge derisi üzerinde uyuşukluk, hissizlik, karıncalanma ve yanma hissi olabilir, bunlar normaldir. Bunlar 3 hafta içinde büyük ölçüde kendiliğinden kaybolur. Ameliyatın doğal bir sonucu olan ödem (şişlik), size hiç incelme olmamış hissi verebilir. Ödem ilk birkaç hafta içinde azalır ve gerçek vücut hatlarınız yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Ödemin azalmasıyla ameliyat olduğunuz bölgelerin dokunduğunuzda normalden daha sert olduğunu hissedebilirsiniz. Bu durum yara iyileşmesinin doğal bir sonucudur. Ameliyat sonrası ortaya çıkabilen morarmaların kaybolması ortalama 3 hafta sürer. Ödemin tamamen geçmesini takiben dokuların normal kıvamını kazanması ortalama 3 ayı bulur. Gerçek sonuç 3–6 ay arasında görülür. Ameliyata bağlı minik yara izleri de 2–6 ay içinde hemen hemen belli belirsiz hale gelir. Aşırı kanama, ağrıda ani bir artış gibi alışılmadık şikâyetler belirirse doktorunuza başvurmaktan kaçınmayınız. 

Son 15 yıldır uygulanmakta olan yeni teknikler ile liposuction, vücut kontur düzeltilmesi amaçlı işlemler arasında vazgeçilmez yerini almıştır. Liposuction normalde, hastalar iyi seçildiği, operasyon ekipmanları yeterli ve doktorun da bu konuda ve cerrahi olarak eğitimi yeterli ise güvenli bir işlemdir.  İyi seçilmiş hastalarda, hastane koşullarında, iyi uygulanan tekniklerle, emniyet sınırı aşılmadığı takdirde herhangi bir riski olmayan  başarılı bir ameliyattır. Enfeksiyon, yoğun sıvı kaybına bağlı şok tablosu, cilt altında sıvı birikimi, travma sonucu derinin zedelenmesi, deri yüzeyinde dalgalanma ve torbalanma, asimetri, deri üzerinde renk değişiklikleri (kahverengi lekeler, güneşe maruz kalınırsa kalıcı olabilir) ve sinir hasarı ihtimal dahilinde olan risklerdir. Sanıldığının aksine emboli riski diğer bütün ameliyatlarda olduğu kadardır ve oldukça nadirdir. Çok fazla miktarda yağ alınırsa çok nadiren yağ embolisi görülebilir. Özellikle 5 kg. üzerinde yağ alınması durumunda bu risk artar. Yine çok nadir oluşabilen asimetri durumunda (eşit olmayan kontur veya biçim) bazen ikinci bir ameliyat gerekebilir. Komplikasyonlar sık değildir ve birçok hasta sonuçlardan mutludur.

İyi seçilmiş hastada ve iyi uygulanan teknikle liposuction kalıcı sonuç verir. Ancak kişinin diyet ve egzersizlerine devam etmesi tavsiye edilir. Yeterince diyet ve egzersize rağmen eritilemeyen yağ dokularının liposuction yöntemi ile alınışından sonra, vücut bu bölgeleri tekrar eski haline getirecek şekilde yağ hücreleri oluşturmaz, yani sonuç kalıcıdır. Liposuction sonrası, yapılan bölge ve kişinin yapısına göre 1–2 beden küçülme sağlanır. Selülitlerde de belirgin azalma sağlanır. Ancak ameliyattan sonra kilo alımı söz konusu olursa vücutta genel bir yağ birikimi oluşur, sadece ameliyat yapılan bölgelerde özel bir birikim oluşmaz. Hiçbir zaman düzelmeyeceğini düşündüğünüz, psikolojik olarak rahatsız eden ve egzersizlerle düzeltemediğiniz görünümünüz yeni bir şekil kazanacaktır. Beklentileriniz gerçekçi olduğu sürece yeni imajınızla kendinizi mutlu hissedeceksiniz.

Liposuction (Estetik Yağ Alma Operasyonu): Estetik Uygulamalar
bottom of page