
Göğüs/Meme Büyütme - Augmentasyon Mamoplasti (Göğüs Silikonu)
Tatmin Edici Sonuçlar
Göğüs/Meme Büyütme - Augmentasyon Mamoplasti (Göğüs Silikonu), Doç. Dr. Hasan Mete AKSOY olarak yaptığımız işlemler arasında hem en rağbet gören hem de en tatmin edici uygulamalardan biri. Hastalarıma her zaman plastik cerrahinin, özellikle de estetik cerrahinin diğer ameliyatlardan bir farkı olmadığını, bu yüzden de ciddiye alınması gerektiğini söylemişimdir. Aşağıda Göğüs/Meme Büyütme - Augmentasyon Mamoplasti (Göğüs Silikonu) ile elde edilecek sonuçların yanı sıra olası yan etkileri ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Estetik amaçlı göğüs büyütme operasyonlarında suni protez materyalleri kullanılarak göğüslerin şekli düzeltilir ve hacmi hastanın isteği ve doktorun öngörüsü doğrultusunda birkaç beden arttırılabilir. Plastik cerrahide, hiçbir cerrahi uygulama hem politik olarak hem de bilimsel olarak augmentasyon mammoplastiden daha detaylı olarak inceleme ve tartışma konusu olmamıştır. Amerika’da tahmini 1–2 milyon arasında kadın meme implantına sahiptir ve bu sayı hızla artmaktadır.
Göğüs Silikonu İçin Uygun Hastalar
Göğüs Silikonu İçin Uygun Olmayan Hastalar
Meme Protezleri
Ameliyata Hazırlık
Ameliyat
Ameliyattan Sonra
Göğüs Silikonu İçin Uygun Hastalar
Herhangi bir estetik ameliyat uygulanmadan önce sağlanması gereken en önemli etkenlerden biri duygusal kararlılıktır. Meme büyültme ameliyatı göğüslerinizi şekillendirir fakat hayatınızı şekillendirmez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve kendinize olan güveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır.
Göğüs silikonu için primer endikasyon yetersiz meme dokusu hacmidir. Bu hastalarda genellikle kıyafetleri üzerine uydurmada zorluk ve bununla ilişkili duygusal problemler, örneğin yetersiz kadınlık imajı gibi, mevcuttur. Glandüler hipomasti (yetersiz meme dokusu) gelişimsel veya involüsyonel (emzirme sonrası küçülmeye bağlı) olabilir. Gelişimsel meme küçüklüğü hem cilt hem cilt altı doku hem de glandüler (meme dokusu) eksiklikle seyreder. İnvolüsyonel hipomastide ise glandüler eksiklik mevcut iken cilt ve cilt altı doku fazlalığı bulunmaktadır; bu sıklıkla meme sarkması ile karşımıza çıkar. Anlamlı derecede sarkma ve gelişimsel deformite olmadığı sürece yeterli bir protez boyutu ile bu deformiteler düzeltilebilir. Grade 2 veya 3 sarkma varlığında ise dermal mastopeksi (meme dikleştirme) de yapmak gerekmektedir. Eğer anlamlı derecede gelişimsel bir deformite varsa ameliyattan önce doku genişletici yerleştirmek gerekir.
Meme asimetrisi bir veya iki göğse silikon koymak için bir diğer endikasyondur. Eğer bir göğüs normalken diğerinda hipomasti mevcutsa silikon bu küçük göğse konur. Eğer bir göğüs çok büyükse buna da küçültme mamoplastisi uygulanabilir. Sıklıkla küçük olana daha büyük protez olmak şartıyla her iki göğse de protez konur.
Göğüs silikonunun bir diğer kullanım alanı da memenin iyi huylu tümörü veya kistlerinin ameliyatından sonra hacim genişletmek için kullanımıdır.
Augmentasyon mammoplasti psikolojik nedenlerle de yapılabilmektedir. Bu kadınların görünüş, karakter ve davranışlarında ameliyat sonrası dönemde anlamlı değişikliklerin gözlendiği ve kadınların kendine olan öz güveninin ve kadınlık imajının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiştir.
Augmentasyon mammoplastinin eşi, ailesi veya erkek arkadaşı tarafından olumlu yönde motive edilen hastalarda yapılması uygundur.
Göğüs Silikonu İçin Uygun Olmayan Hastalar
Augmentasyon mammoplasti 800 ml’den fazla hacimli implant isteyen hastalarda yapılmamalıdır. İki veya üçüncü derece sarkma bulunan hastalarda tek başına silikon uygulaması yapılmamalıdır; mutlaka beraberinde mastopeksi yapılmalıdır. Hasta en az iki ziyaretten sonra olabilecek komplikasyonları kabul etmelidir. Akut enfeksiyonu olan hastada mutlaka ameliyat ertelenmelidir.
Meme Protezleri
Meme büyütme ameliyatları meme protezleri ile yapılmaktadır. Halen silikon proteze alternatif daha iyi bir yöntem bulunamaması silikon protezleri altın standart yapar. Dünyada 40 yılı aşkın bir süreden beri meme protezleri kullanılmaktadır. Meme protezleri yani silikon implantların her biri dayanıklılık ve vücuda etkisine dair onlarca testten geçtikten sonra kullanıma sunulur. Meme protezlerinin vücuda her hangi bir zararları bulunmamaktadır. Protezin oluşturduğu kapsüle bağlı çok nadir gözlenen bir hastalık olan BIA-ALCL son yıllarda ismini duyurmaktadır. Bu bağışıklık sisteminin bir kötü huylu hastalığıdır ve bir meme kanseri tipi değildir. Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikonlardan kaynaklı olduğu kabül gören bu rahatsızlık çok nadir görülmektedir. Yüzeyi pürtüklü yani textured implantlar bu konuda öne çıkmaktadır.
Silikon elementler tablosunda karbonun hemen yanında bulunur ve dünyada oksijenden sonra en sık bulunan elementtir. Silikon sıklıkla ‘silica’ (silikon dioksit) olarak karşımıza çıkar ve bu da yer kabuğunun ana komponentidir. Silikon dimetilsiloksanın saf polimeridir, polimer zinciri uzadıkça silikon viskozitesi artar.
İyi bir protezin özellikleri ise; vücut sıvılarına geçirgen olmamalı, kimyasal olarak inert olmalı, irritan olmamalı, karsinojen olmamalı, allerjenik olmamalı, mekanik kuvvetlere dayanıklı olmalı, istenilen formda üretilebilmeli ve sterilize edilebilmelidir.
Meme protezleri iki türlüdür, birincisi içerisi silikon jel ile dolu olanlar ve ikincisi içerisi tuzlu su ile doldurulanlardır. Her ikisinin de dışındaki zarf yapı silikondan yapılmakta ve yalnızca içerisindeki dolgu maddesi jel veya tuzlu su olarak değişmektedir. Jel ile dolu olanların meme dokusuna daha uygun bir kıvamı ve görünüşü vardır. Protezlerin patlaması gibi bir olasılık söz konusu olmayıp toplum içersindeki yanlış bir inanıştır. Protezlerin yalnızca kesici ve delici aletlerle bütünlüğü bozulabilir, bu durumda değiştirilerek yenisini koymak mümkündür. Zaman içinde protezler yıpranıp dışarı silikon sızdırabilir bu farklı bir durumdur.
Tuzlu sulu protezler kullanılacaksa kas dokusu arkasına konması daha uygundur ve bu tür protezlerde 6 ay içerisinde hacimlerinin % 10’u kadar azalma olasılığı olduğu unutulmamalıdır. Tuzlu sulu protezlerin en önemli avantajı daha küçük bir ameliyat iziyle yerleştirilmesinin mümkün olması ve protez bütünlüğü bozulduğu zaman vücuda zararlı olabilecek hiçbir sakıncalı madde içermemesidir.
Protezler şekil olarak da iki türlüdür. Ya tam yuvarlak olurlar ya da göz yaşı damlası şeklindedirler. Var olan meme dokusunun durumuna göre uygun şekil kararlaştırılır. Ayrıca protezlerin yüzeyi düz veya pürtüklü (textured) olabilir. Protezlerin yüksekliği de değişkenlik gösterir; düşük profil, orta profil ve yüksek profil gibi.





