top of page
f7ab9a92-b591-411b-832a-361c9a5c71cb.JPG

Meme Dikleştirme (Mastopeksi)

Tatmin Edici Sonuçlar

Meme Dikleştirme (Mastopeksi), Doç. Dr. Hasan Mete AKSOY olarak yaptığımız işlemler arasında hem rağbet gören hem de karışık uygulamalardan birisidir. Hastalarıma her zaman plastik cerrahinin, özellikle de estetik cerrahinin diğer ameliyatlardan bir farkı olmadığını, bu yüzden de ciddiye alınması gerektiğini söylemişimdir. Aşağıda Meme Dikleştirme (Mastopeksi) ile elde edilecek sonuçların yanı sıra olası yan etkileri ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Meme, kadınlığı simgeleyen, erojen organlardan birisidir. Her kadın, estetik olarak güzel görünümlü göğüslere sahip olmak ister. Göğüs sarkması iki uçlu bir problemdir. Gevşek ve sarkmış göğüs kötü görünümlü ve kadınlık dışıdır ve hasta buna benlik hissi ile reaksiyon verir ve yetersizlik hisseder. Göğüsler iyi desteklenip kapatıldığı halde hasta problemini tam anlamıyla unutmaz. Açık bir gece elbisesi veya mayo ile problem daha göz önünde olur ve hatta yatak odasında daha belirgin bir sorun oluşturur. Problemin diğer ucu ise memenin damarsal, salgısal ve kanal sisteminin drenajıdır. Çoğu pitotik memeler belli düzeyde klinik kronik mastit (meme iltihabı) tablosu gösterir. Pek çok hasta klinik karakteristik bulgular göstermezken patolojik incelemede karakteristik bulgular gösterirler. 

Mastopeksi ameliyatında sarkmış ve hacim kaybetmiş göğüsler, deri çıkartılması ve kalan dokuya yeniden şekil verilmesi yoluyla daha dik ve diri bir hale getirilir. Estetik meme küçültme ameliyatlarına oranla daha küçük çaplı bir operasyondur.


Meme Sarkması (Pitozu)

Sarkma Probleminin Cerrahi Sınıflandırması ve Müdahalesi

Dermal Mastopeksi (Meme Dikleştirme) Ameliyatı

Ameliyattan Sonra


Meme Sarkması (Pitozu)


Pitoz meme gelişiminin farklı evrelerinde ortaya çıkan sorunlara bağlı olabilir:

Hipertrofik pitoz yaygın erişkin meme büyümesi veya ergenlik hipertrofisine bağımlı olarak gelişir. Fazla olan ağırlığına bağlı olarak memenin fasyaya olan bağlarında kayma ve gerilmeye bağlı olarak meme aşağıya sarkar. Memeler kutanöz desteği üzerinde sarkan hacimli birer torba gibi görünebilir, areola (meme ucu) meme dokusunun aşağı ve geriye parsiyel rotasyonu nedeni ile aşağı doğru yer değiştirir. Atrofik pitoz herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen; gebelik, gebeliğin erken sona ermesi, emzirme, kilo verme veya yaşlılığa bağlı olabilen bir durumdur. Meme dokusunun pitozu ve faysal desteğin zayıflamasına bağlı olduğu düşünülmektedir.

Meme pitozu hipertrofinin tam tersi şekilde gerileyen meme dokusu ve konnektif doku faktörlerinden kaynaklanır. Bu gerileme de hormonal değişiklikler, gebelik, gebeliğin erken sona ermesi, meme bloğunun pektoral fasyadan ayrılmasında mekanik elementler, kilo alma-verme veya muhtemelen biyokimyasal faktörler nedeniyle meydana gelir.


Sarkma Probleminin Cerrahi Sınıflandırması ve Müdahalesi


Memedeki sarkma çeşitli şekillerde sınıflanır. Genellikle sarkma meme başının, meme altı çizgisinin hizasına veya daha aşağısında bulunmasını ifade eder. Meme altı çizgisi hizasında veya yakınında ise 1. derece (hafif) sarkma adı verilir. Bu durumda meme halkasının üzerindeki deriden yarım ay şeklinde bir parça çıkarılarak meme halkası biraz daha yukarı alınabilir. Meme ucu, meme altı çizgisinden 1–3 cm aşağıda ise 2. derece (orta) sarkma mevcuttur.  Bu durumda meme ucu halkasının etrafından daha büyük bir deri parçası çıkarılır ve halka daha küçük çapta olan meme başı halkasına büzülerek dikilir ['doughnut' (simit) veya konsantrik mastopeksi]. Bu durumda sadece meme başı halkası etrafında iz kalacak ancak halka etrafı birkaç ay torba ağzı şeklinde büzülmüş görünüm alacaktır. Bu görünüm 1–2 senede giderek azalır. Fakat daha ciddi olgularda areola etrafında daire olarak çok geniş deri ve doku çıkarmak gerekir. Bu operasyon çoğu zaman isteniler sonucu vermede yetersiz kalır ve 2 olumsuz sonuca neden olur. Birincisi meme estetiğinin en önemli bileşeni olan meme projeksiyonu azalır ve memeler düzleşir. İkincisi areola etrafındaki büzülmüş doku düzelse bile burada oluşan iz giderek genişler. Bu durum istenmezse vertikal kısa skar metodu, diğer adıyla lolipop skar tekniği uygulanabilir. Bu mastopeksi yöntemi son yıllarda dünyada en çok kabul gören tekniktir. Bu metod, halka etrafının aşırı büzülerek dikilmesi yerine, üstte oluşan fazla deri açıklığını, meme başı halkasının altına kaydırır ve aşağı doğru uzanan dik bir iz kalır. Vertikal kısa skar metodunda meme alt kısmında hafif bir potlaşma kalacaktır. Bu pot 1–2 sene içinde giderek azalır. Bazen meme alt katlantısı üzerinde yapılan kısa bir horizontal kesi ile bu potluk giderilebilir.  Meme ucu, meme altı çizgisinden 3 cm den daha aşağıda ise, 3. derece sarkma mevcuttur. Bu durumda ters-T şeklinde iz kalan vertikal ve horizontal (anahtar deliği) mastopeksi uygulanır. Bu durumda meme ucu altı vertikal skara ek olarak meme alt katlantı hattında yatay bir iz daha kalacaktır. Ancak bu metodun üstünlüğü memenin tam bir koni ve yuvarlak şekil alabilmesidir. İleri düzey meme pitozlarında nadiren serbest meme ucu – areola tekniği kullanılabilir. Bu yöntemde meme ucu areola kompleksi serbest greft olarak kaldırılır ve dikleştirme işlemi sonrası yeni yerine geri konulur. Ters T şeklinde iz kalır. 

Mastopeksi için en uygun adaylar sağlıklı, duygusal olarak istikrarlı, bu ameliyatla yapılabilecekler konusunda gerçekçi düşünceye sahip kadınlardır.

Meme sarkmasında tedavi sarkmanın derecesine ve meme dokusunun sağlık durumuna göre değişir:


Yeterli Büyüklükte, Hipertrofi ve Atrofi Bulunmayan Ancak Hafif Pitotik Göğüsler

  Bu tip göğüslerde muhtemelen en iyisi herhangi bir cerrahi müdahale yapmamak ve uygun bir destekleyici iç çamaşırı kullanmasını hastaya önermektir. Bu hastalar cerrahi müdahalede kararlıysa basit ve az cerrahi iz bırakan bir yöntemle opere edilebilirler. Bu yöntemde meme ucu çevresinden deri çıkarılarak operasyon yapılır, iz areola çevresinde olduğu için iyileşme sonrasında hemen hemen hiç belli olmaz. 


Atrofik ve Hafif Pitotik Göğüsler

Bu tip göğüsler genellikle hacim olarak yetersizdir ve hasta ne şekilde giyinirse giyinsin göğüsler göğüs kafesi ve omuz büyüklüğüne göre küçük görünür. Bu problem için en iyi metod augmentasyon mammoplasti yani meme silikonu konulmasıdır. Ancak belirgin atrofik ve fazla miktarda sarkık göğüslerde basit bir augmentasyon yetersiz kalacak ve iyileşme sonrasında yumuşak doku protez üzerinden sarkacaktır. Ancak hafif ve orta düzeyde atrofik ve pitotik meme de sadece meme silikonu mükemmel sonuç verecektir.


Hafif - Orta Düzeyde Pitoz ve Hafif - Orta Düzeyde Hipertrofi

Bu hastalarda yapılacak olan müdahale istenilen büyüklük ve şekli elde etmek için meme küçültme ameliyatı ile büyük oranda deri ve az miktarda meme dokusu ve yağ eksizyonudur. 


Belirgin Pitoz ve Belirgin Hipertrofi

Bu tip göğüsler belirgin şekilde küçültülmeli ve yeniden şekillendirilmelidir.  Hastadaki pitoz ve hipertrofinin derecesi ve hastanın yaşına göre yapılan farklı tekniklerle yapılan meme küçültme ameliyatı ile bu hastalarda mükemmel sonuçlar elde edilir.


Yeterli Miktarda Meme Kütlesine Sahip Ancak Orta – İleri Düzeyde Pitotik Göğüsler

Bu hastalarda yine meme küçültme ameliyatında olduğu gibi cilt kesisi yapılır ancak meme dokusu korunarak sadece deri çıkarılır ve sonuçta meme başının altında ters T şeklinde bir iz kalır.


Yetersiz Meme Kütlesine Sahip Orta – İleri Düzeyde Pitotik Göğüsler

Bu tip göğüsler daha karmaşık bir problem sergilerler çünkü meme dokusu korunarak yapılan dikleştirme ameliyatı sonrasında hala yetersiz meme kütlesi kalır. Bu vakalarda bir önceki durumdaki gibi sadece deri çıkarılarak beraberinde meme augmentasyonu (meme silikonu) uygulanır.


Hafif – Orta düzeyde Pitotik Göğüsler ve Cerrahi Tedavisi Gereken Kanserleşme Riski olan veya Kronik Şikâyetlere neden olan Meme Dokusu Hastalığı Varlığı 

Bu hastalarda ilk başta tüm meme dokusu çıkarılır (subkütan mastektomi). Geride kalan cilt – cilt altı doku küçüleceği için deriye müdahale edilmez. Aynı seansta veya daha sonra meme protezi (meme silikonu) uygulanır.


İleri Düzeyde Pitotik Göğüsler ve Cerrahi Tedavisi Gereken Kanserleşme Riski olan veya Kronik Şikâyetlere neden olan Meme Dokusu Hastalığı Varlığı

Bu hastalarda kanser riski açısından gerekli tüm tetkik ve araştırmalar yapıldıktan sonra tüm meme dokusu çıkarılır (subkütan mastektomi) ve aynı seansta veya daha sonra meme protezi (meme silikonu) yerleştirilir. Geride kalan cilt- cilt altı doku küçülür ve yeni şekle uyum sağlar. Eğer meme aşırı miktarda sarkık ise cilt – cilt altı doku yeni proteze uyum sağlayacak kadar küçülemeyecektir ve bu durumda aynı seansta veya daha sonra fazla deri çıkartılarak meme protezi yerleştirilir.


Asimetrik Göğüsler

Bu durumda iki memeye farklı müdahale yapılır. Örneğin küçük olan göğse meme dikleştirme ve meme protezi uygulanıp diğer göğse sadece meme dikleştirme veya meme küçültme yapılır. Eğer kronik meme hastalığı varsa ve cerrahi tedavisi gerekiyorsa yine subkütan mastektomi ve meme protezi uygulanır.


Göğüste Skar veya Deformite

Daha önceki ameliyatlara bağlı memede skar (iz) veya deformite (şekil bozukluğu) varsa uygulanacak olan teknik hastaya göre kişiselleştirilir. Skar revizyonu (iz estetiği) yapılabilir. Daha önce bahsedilen metodlar uygulanabilir. Ancak bu hastalarda göğüslerde simetri elde etmek zordur.


Dermal Mastopeksi (Meme Dikleştirme) Ameliyatı


Dermal mastopeksi ameliyatı adından da anlaşıldığı üzere sadece deride yapılan bir ameliyattır. Asla ve asla alttaki meme dokusuna zarar vermez. Meme başı istenilen ve olması gereken yere taşınır ve fazla olan deri çıkartılır. Sarkıklığın derecesine göre değişik şekillerde iz oluşur. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın meme başı etrafında kesinlikle iz kalır. Mastopeksi tekniklerinin çoğu memenin doğal konturlarını izleyen 'ters T' şeklinde 'insizyon' (kesi hattı) içerir ve meme başı altında ters T şeklinde bir iz kalır ve bu da zamanla belirsizleşir. İz bırakmayan meme dikleştirme ameliyatı yoktur. Ancak bu izler başlangıçta belirgin, zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir.

Operasyon 1,5–3,5 saat kadar sürer. Sedasyon eşliğinde lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılır. Genellikle hasta aynı gün içinde evine gönderilir. Bazen 1–2 gün yatırılması gerekebilir.

Ameliyattan Sonra


Sadece meme dikleştirme ameliyatı yani dermal mastopeksi yapılan hastaların hastanede kalması gerekmemektedir. Ameliyat sonrası oluşan ağrı, ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır. Memeler üzerine sutyene benzer sargı uygulanır. Meme başı üzerine ayrı pansuman konur. Pansuman 2 gün sonra açılarak yara kontrol edilir. 7 gün sonra sargı açılır. Ameliyat bölgesinde toplanabilecek kan ve serumu dışarı almak için direnler eğer protez konmuş veya meme dokusu eksizyonu yapılmışsa konur. Bu direnler 2 ila 4 gün içinde çıkarılır. Dikişler eğer erimeyen dikişlerse 10–12 günde alınır. Ameliyat sonrasındaki ilk iki hafta yatarken sırtüstü yatmanız gerekir. Ameliyat sonrası birkaç gün pansuman yapıldıktan sonra hastaya sutyen giydirilir. Kullanılacak sutyenin balensiz, yumuşak penye ve tüm göğsü örtecek şekilde olması tavsiye edilir. Size tavsiye edilen özel tipteki sutyeni ameliyat sonrası ilk 2 hafta 24 saat süreyle hiç çıkarmadan takınız. 6 ay süre ile sutyeni gündüz hiç çıkartmayınız. Hastaya ayrıca masaj önerilir. Meme bandajlarınız alınıncaya kadar meme bölgenizi ıslatmayınız. Bu bandajlar ameliyattan sonraki 7. günde alınacaktır. Bu bandajların alındıktan sonra arzu ettiğiniz şekilde duş alabilirsiniz. Eğer meme deriniz ameliyat sonrası çok kuru ise, günde birkaç kez nemlendirici kullanabilirsiniz ama dikiş hatlarını kuru tutmanız gerekir. Ameliyat sonrası gördüğünüz ilk adet sırasında, memeleriniz şişip ağrı yapabilir. Ayrıca birkaç ay boyunca ara ara gelen keskin ağrılara maruz kalabilirsiniz.

Ameliyattan sonraki ilk 2 hafta aspirin almayınız. Ağrı ilaçlarınızı ancak rahatsızlık hissettiğiniz zaman alınız. Antibiyotiklerinizi 1 hafta süreyle muhakkak kullanınız.

Meme dikleştirme ameliyatı basit bir işlem değildir, ama yetkin bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilirse güvenli bir ameliyattır. Her cerrahi işlemde olduğu gibi komplikasyon veya anestezi reaksiyonu ihtimali vardır. Ameliyata bağlı normalde beklenen rahatsızlıklar; ödeme bağlı ameliyat bölgesinde şişlik, meme başı duyusunda değişiklik, ciltte geçici hafif morarmalar, birkaç hafta boyunca göğüslerde ağrı ve hassasiyet artışı ve ciltte kuruluktur. Ameliyat sonrası doku şişmesi nedeniyle meme başı ve meme derisinde bir miktar his kaybı gelişebilir. Bu durum genellikle 6 hafta içinde kaybolur. Bazı hastalarda bu his kaybı 1 yıl veya daha uzun sürebilir; nadiren de kalıcı olabilir. Kullanılan ameliyat tekniğine göre değişmekle birlikte duyu genelde 6 ay içinde geri döner. Ameliyatın riskleri vardır ve önceden bilinmesi gerekir. Kalıcı, kabarık ve geniş yara izi, hematom, enfeksiyon ve buna bağlı deri dokusu kaybı, meme başlarının asimetrik yerleşimi, meme başı ve ciltte kalıcı his kaybı gelişebilir. Dolaşım problemlerine bağlı çok nadiren oluşabilen özellikli komplikasyonlar ise yağ dokusu veya meme ucu dokusunun nekrozudur. Bu durum aşırı büyük ve sarkık memelerde görülebilir. Bu olgularda serbest meme ucu-areola tekniği kullanılabilir. Memeler ameliyat sırasında, zaman içinde yerçekiminin etkisi ile yeni şeklini alacağı düşünülerek normalden biraz daha fazla dikleştirilir. Ancak 2–3 hafta kadar sonra ödem ve morluklar düzelecek, birkaç ay sonra meme hafifçe aşağıya doğru inecek, memenin alt kenarı normal şeklini kazanacak ve ameliyat izleri yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır.

Hasta her ne kadar 1–2 gün içinde ayağa kalksa da çalışmaya en erken 1 hafta sonra dönebilir. Ameliyat sonrası ilk hafta araba kullanmayınız. 3–4 hafta boyunca başınızın üst seviyesine doğru bir şey kaldırmak veya itmekten kaçınmalısınız. Ameliyattan sonraki ilk 4 ile 6 haftada kuvvetli egzersizlerden sakınınız. Cinsel uyarı insizyonlarınızın şişmesine yol açabileceğinden 1 haftalık bir seks yasağı direktifiyle karşılaşacaksınız. Efor gerektiren ağır aktiviteler için 1 ay geçmesi gerekir. 3 ay ağır sporlardan uzak durulması salık verilir. 

Operasyon sonrası emzirme genelde kullanılan tekniğe bağlıdır. Sadece meme dikleştirme ameliyatı yani dermal mastopeksi yapılan hastalarda meme dokusuna müdahale edilmediği için, ameliyattan sonra hastalar doğum yaptıklarında normal olarak süt verirler. Hasta eğer ileride emzirmeyi düşünüyorsa cerrahı önceden uyarmalıdır. 

Cerrahınız izlerinizin mümkün olduğunca belirsiz olması için elinden geleni yapacaktır. Ama yine de bilmelisiniz ki mastopeksi ameliyatı sonrası skarlar belirgin ve kalıcıdır. Bu izler birkaç ay boyunca kabarık ve kırmızı kalır. Sonrasında daha az belirgin hale gelir; hatta bazen soluk beyaz çizgiler şeklinde tamamen solabilir. Ameliyatta uygulanan tekniğe bağlı olmaksızın açık tenli ve yara iyileşme fizyolojisi normal olan kişilerde kalan ameliyat izleri çok belirgin değildir. Ancak izlerin belirginliği yine de kişinin yaşına, genetik yapısına ve derinin yapısal özelliklerine göre değişebilir.

Sonuçlar değişkendir. Yerçekimi, hamilelik, yaşlanma ve kilo değişiklikleri yeniden sarkmaya neden olabilir. Bu operasyon göğüs protezi ile birlikte uygulandığı takdirde sonuçlar daha uzun süreler kalıcı olacaktır. Eğer beklentileriniz gerçekçi ise meme kaldırma ameliyatı sonrası sonuçtan tatmin olacaksınız. 

Meme Dikleştirme (Mastopeksi): Service
Meme Dikleştirme (Mastopeksi): Galeri
bottom of page