top of page
burun estetiği

Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti)

Mükemmele Yakın Sonuçlar

Rinoplasti, Doç. Dr. Hasan Mete AKSOY olarak yaptığımız işlemler arasında hem en rağbet gören hem de en karışık uygulamalardan biri. Hastalarıma her zaman plastik cerrahinin, özellikle de estetik cerrahinin diğer ameliyatlardan bir farkı olmadığını, bu yüzden de ciddiye alınması gerektiğini söylemişimdir. Aşağıda Rinoplasti ile elde edilecek sonuçların yanı sıra olası yan etkileri ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Sosyal yaşamda, kişiler arası ilişkilerde, vücudun en fazla dikkati çeken bölümü yüz bölgesidir. Yüzünde en belirgin bölümü burundur. Bu nedenle burunla ilgili fonksiyonel ve estetik her türlü problem birey için oldukça büyük sıkıntıya neden olmaktadır. Bu problemin düzeltilebilir olması sonucunda estetik burun ameliyatları dünyada ve ülkemizde kadınların da erkeklerin de en çok yaptırdığı estetik ameliyatlardan birisi durumuna gelmiştir. Rinoplasti burun şeklinin cerrahi bir girişim ile yeniden biçimlendirilmesidir. Yapılan işlem kıkırdak ve kemiklerin yapısını değiştirerek buruna yeniden şekil verilmesidir. Estetik ameliyatların içinde en sık yapılan ameliyatlardan bir tanesi estetik burun ameliyatıdır.



Rinoplasti Ameliyatında Ulaşılmak İstenen Hedefler

Rinoplasti İçin Uygun Kişiler

Septoplasti

Ameliyata Hazırlık

Anestezi Çeşitleri

Ameliyat

Ameliyattan Sonra




Rinoplasti Ameliyatında Ulaşılmak İstenen Hedefler


Rinoplasti ameliyatlarından beklenen amaçlar; burunun fiziksel görünümünün düzeltilmesi, hastanın psikolojik rahatsızlığının giderilmesi ve nazorespiratuvar fonksiyonların (nefes alma problemleri) düzeltilmesidir. Rinoplasti için plastik cerrahlara başvuran hastaların büyük bir bölümü özellikle mevcut burunlarının kendilerinde yarattığı psikolojik rahatsızlık için ameliyat olmak istediklerini belirtmektedirler. Bunun haricinde burundan nefes alma güçlüğü yaşayan hastaların bir kısmında burun şekil değiştirme operasyonu fonksiyonel cerrahi ile beraber talep edilmekte veya gerekmektedir örneğin burun valfi problemleri gibi.

Burun anatomisinin çok değişken olması, ameliyat ile şekil ve fonksiyonda başarı istenmesi ve hasta memnuniyetinin sağlanmak istenmesi rinoplastiyi tüm estetik operasyonlar içinde en karmaşık olanı haline getirmektedir. Rinoplasti ameliyatı ile burnunuzun boyutları küçültülebilir, büyütülebilir, eni azaltılıp arttırılabilir, burun ucunuzun şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir, burunun üst dudakla (burunu kaldırma) ve alınla oluşturduğu açılar değiştirilebilir ve burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir. Genellikle fazlalık oluşturan doku parçaları çok hassas kesicilerle çıkarılır. Çıkarılan dokular özellikle kıkırdak parçaları bazen burnun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması için de kullanılabilir. Eğer burunu destekleyen dokularda çökme varsa bu sefer dışarıdan kıkırdak doku veya biomaterial eklenerek bu durum düzeltilir. Modern rinoplastideki eğilim, yapılan işlemlerin burundan nefes alıp vermeyi bozmadan, burnun her bölgesine dengeli ve rafine bir görünüm kazandırmasıdır. Rinoplastide, yapıldığı çok belli olmayan, abartısız doğal bir burun görüntüsü amaçlanmalıdır. Ancak nadiren bazı hastalar burun ucunun daha fazla kaldırılmasını ya da burun sırtının daha fazla kavisli olmasını istemektedirler. Bu konuda en iyi uygulama, hastayla birlikte ayna karşısında hastanın parmak ucuyla burun ucunun kaldırması ve burun ucunun ne kadar kaldırılacağına karar verilmesi metodudur. Burundan nefes alma zorluğu olduğu durumlarda, aynı ameliyatta nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler (septoplasti, konka rezeksiyonu...)  yapılabilir. Özellikle burun cerrahisinde estetik ve fonksiyon birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Bu bağlamda başarılı burun ameliyatı yüzünüzle uyumlu doğal bir burun görüntüsü sağlamalı ve eğer nefes alma zorluğu varsa nefes almayı rahatlatmalıdır.

Her türlü estetik girişimde amaç hastanın kendisini, çevresini ve tabii ki cerrahı tatmin eden sonuca en kısa ve kolay şekilde ulaşmaktır. Ancak kemik, kıkırdak ve yumuşak dokular gibi var olan malzemelerden bir inşaat yapılacaktır. Eldeki bu malzemeler her zaman %100 garantili bir “ İş “ yapılmasına müsaade etmez. Bir film yıldızı ya da bir şarkıcının burnunun tıpkısı sizin yüzünüze kondurulamaz. Zaten bir kişinin yüzüne iyi giden bir burun başkasının yüzünde çirkin durabilir. Cerrahınız sizin yüz ölçülerinize ve eldeki malzemeye göre en mükemmel sonuç için azami çabayı sarf edecektir. Amaç bir seferde en iyi sonuca ulaşmaktır. Ancak dünya çapında yaklaşık %10 oranında bir ameliyat ile hedeflenen sonuca ulaşılamadığı rapor edilmiştir. Bu takdirde buruna "Revizyon" yapmak gerekir. Bu revizyonlar ilk ameliyat gibi bir iş değil, çoğu zaman ufak rötuşlar niteliğindedir. Sonuçta amaç dikkat çeken yeni bir burun yaratmak yerine yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış bir burun yaratmaktır. Kişinin öncelikle yüzü sonra tüm vücudu ile "uyumlu" bir burun oluşturmak esas amaçtır.


Rinoplasti İçin Uygun Kişiler


Burnunun şeklini beğenmeyen ve bu nedenle estetik burun ameliyatı olmak isteyen adaylar öncelikle plastik cerraha danışarak ilk ağızdan bilgi almalıdırlar. Kişi arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak cerrahi sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini doktoruyla açıkça tartışmalıdır. Estetik burun ameliyatı için en ideal adaylar mükemmel için değil, görünümlerini düzeltme amacıyla gelenlerdir. Genellikle iyi eğitim görmüş, cerrahı duymaktan ziyade dinlemeyi becerebilen, fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli, beklentilerinde gerçekçi, ameliyatla elde edilebilecek sonucu kabul eden ve psikolojik problemlerden ziyade fiziksel bir probleme sahip olan hasta ideal hastadır. Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli faktörlerden biri duygusal dengedir. Rinoplasti, burnunuza yeni bir şekil verebilir ama hayatınızın akışına yön veremez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve özgüveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır.

Geçerli bir bilimsel teknik uygulanarak estetik burun ameliyatı yapılmış hastalarda sonuçları olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörler şunlardır: 


Ameliyat sonuçlarını olumlu etkileyen faktörler:  

  • Hastanın sorunsuz yara iyileşmesi 

  • Evvelce ameliyat geçirmemiş olması 

  • Burun derisinin inceliği 

  • Kıkırdaklarının güçlü olması 

  • Burun ucunun ince olması 

  • Burun ile yüz arasında büyük oransızlıklar olmaması 

  • Ameliyat sonrasında doktor tavsiyelerine ve bakıma iyi uyulması


Ameliyat sonuçlarını olumsuz etkileyen faktörler: 

  • Hastanın kötü yara iyileşmesi 

  • Evvelce ameliyat geçirmiş olması 

  • Burun derisinin kalın, seboreik olması 

  • Kıkırdakların zayıf olması 

  • Burun ucunun kalın olması 

  • Hastanın ameliyat sonrası bakıma iyi uymaması 

Erkeklerde 17, kızlarda 16 yaştan itibaren estetik burun ameliyatı yapılabilir. Gençlerin sosyal ve duygusal uygunluğu ve bu ameliyattan ne istediklerinden emin olunmalıdır. Rinoplasti yılın her mevsiminde yapılabilir.


Septoplasti


    Burun boşluğu, septum adı verilen burun orta kısmında bulunan ve dikey yönde uzanan yapı ile ikiye bölünür. Septum ön kısmı kıkırdak, arka kısmı kemik yapıda olup, üzeri mukoza ile kaplıdır. Gerek gelişim sırasında septumun aşırı büyümesi ve çerçevesine sığamayıp S veya C şeklinde kıvrılması, ya da buruna gelen darbeler sonucunda oluşan kırıklara bağlı olarak septum normal yapısını kaybedebilir. Septumun kıvrılması ya da kalınlaşması, burun içindeki hava yolunu daraltır veya tamamen tıkar. Burundan nefes alınmaması durumunda hasta ağızdan nefes almaya başlar ki bu duruma dayanılması çok zordur. Özellikle beslenme sırasında hasta nefes alamadığı için zorlanır, uyurken horlama olabilir, yine ağız solunumu nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Septumun eğrilmesi bazen sadece hava yolunu daraltmakla kalmaz, burun şeklinde dıştan farkedilecek şekil bozukluklarına, eğrilmelere sebep olabilir.

Septoplasti burun boşluğunu ortadan ikiye ayıran, iki yanı burun mukozası kaplı kıkırdak ve kemik yapının düzeltilmesi ve burun tıkanıklığını açma işlemidir. Septoplasti, rinoplasti esnasında çoğu zaman uygulanır. Ancak her iki ameliyatın aynı bölgede ve iç içe olması nedeniyle bazı çok önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi, septumdan kıkırdak ve kemik çıkarılırken, altta ve önde ortalama 1 cm. eninde bir köprü bırakılması gereklidir. Buna dikkat edilmemesi halinde burun sırtında çökmeler ya da burun ucunda şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Ayrıca yapılan hatalardan bir diğeri de bu kısımlar bırakıldığı halde ameliyat sırasında yırtılabilmesi ya da kırılabilmesidir. Yine septum cerrahisinde önemli bir konu, septum mukozasının korunmasıdır. Dikkatsiz veya özensiz yapılan ameliyatlarda, mukoza parçalanabilmektedir. Yırtılmalar ve doku kayıpları sonucunda "septum perforasyonu" denilen burun orta kısmında delikler meydana gelebilir. Bunların onarılması için ayrıca ameliyat gerekebilir. Septum girişimlerinde ameliyat sonunda septuma hafif bir basınç uygulayarak kanamaların önlenmesi ve dokular sertleşene kadar belli bir şekilde kalması amacıyla burun boşluklarına özel tamponlar uygulanır. Bu amaçla transfiksiyon sütür tekniği de kullanılabilir.

Burun tıkanıklığına neden olabilen diğer bir sebep ise, burun boşluğunun yan duvarlarında bulunan "konka" adı verilen mukoza kıvrımlarının kalınlaşması ve hava yolunu tıkamasıdır. Bu durum alt konkalarda görülür ve alt konkaların büyüyen kısmının koterize edilerek yakılması, kısmen kesilerek çıkarılması veya dışa doğru kırılarak septumdan uzaklaştırılması yani lateralizasyon işlemleri gerekebilir. Alt konkaların üstünde olan orta konkaların içerisinde hava kabarcıkları olabilir buna konka bülloza denir ve bazı durumlarda cerrahi olarak müdahale gerekebilir. Konka bülloza alt konkalarda nadiren gözlenir. 


Ameliyata Hazırlık


Hastanın burun şeklindeki değişimi hakkında isteklerinin daha iyi anlaşılması için hastaya daha önce ameliyat edilen hastaların ameliyat öncesi ve sonrası fotoğrafları gösterilerek yorum yapması istenir. Hastanın yaptığı yorumlar, kendi beklentisi hakkında yol gösterici olur. Günümüzde simülasyon yöntemi ile hastaya ameliyatlı burunun nasıl görüneceği konusunda yardımcı olunabilir ama bilgisayarda yapılan burunun aynısı her zaman yapılamaz ve hasta bunun farkında olmalıdır. 

Doktorunuz tarafından burun içi ve dışı ayrıntılı bir şekilde muayene edilir. Ek bir hastalık veya problem mevcut ise bu aşamada tespit edilir. Rinoplasti ameliyatı için gerekli fotoğraflarınız çekilir. Fotoğraf çekmenin üç önemli nedeni vardır; hastanın gerçek imajını görmesini sağlar, hasta nasıl bir değişiklik istediğini cerraha anlatabilir ve cerrah bu pozları ameliyatı planlamada kullanır ve hangi ölçülerde nasıl bir değişmenin hasta için en iyisi olacağına karar verebilir. Ayrıca burunun röntgen grafileri gerek olursa çektirilir ve septum deviasyonu bulunan bazı hastalarda burun tomografisi ameliyat planlaması açısından istenebilir.

Hasta sigara içiliyorsa ameliyattan en az 1 hafta önce kesilmesi gereklidir. Ameliyattan önceki 7 gün boyunca aspirin içilmemelidir.


Anestezi Çeşitleri


Rinoplasti operasyonları günümüzde lokal veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Anestezi şekli, girişimin yaygınlığına ve cerrahın seçimine göre belirlenir.

Lokal anestezide burun ve çevre dokular uyuşturulur. Lokal anestezinin avantajları arasında ameliyatın muayenehane şartları dâhilinde yapılabilmesi, genel anestezinin olabilecek yan etkileri ve risklerinden hastanın korunması ve ameliyattan kısa bir süre sonra hastanın evine gönderilebilmesi sayılabilir. Lokal anestezinin dezavantajları ise kullanılan lokal anestezik maddeye karşı gelişebilecek reaksiyonlar, ameliyatın bütün evrelerini hastanın hissetmesi ve operasyon sırasında cerrahın hissedeceği rahatsızlıktır. Bu nedenle destekli lokal anestezi denilen hastanın uyanık olduğu fakat anestezi uzmanı tarafından verilen ilaçlarla sakinleştirilmesi ve ağrıyı daha az hissetmesini sağlayan yöntem tercih edilmektedir. Daha çok kapalı rinoplasti ameliyatları yani kısa süren ameliyatlar lokal anestezi için uygundur.

Ancak günümüzde gerek hastanın ameliyat sırasındaki sesleri duymaması gerekse cerrahın ameliyata daha iyi konsantre olması yönünden genel anestezi daha çok tercih edilmektedir. Açık rinoplasti daha uzun sürdüğünden genel anestezi tercih edilmelidir. Genel anestezi sırasında bile hastanın ameliyattan sonra bir süre ağrı duymaması ve ameliyat sırasında fazla kanama olmaması için burun ve çevre dokulara lokal anestezi uygulanır.


Ameliyat


Rinoplasti ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir.
Kapalı teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapılır. Cerrah içeriden çalışarak bazen görmeden ve sadece hissederek ameliyatı tamamlar. Açık teknikte farklı olarak burun ucunun altında 3-4 mmlik ek bir kesi yapılarak ameliyat yapılır. Açık rinoplasti tekniğinin bazı avantajları vardır. En önemli avantajı cerrah ameliyatı tüm oluşumları görerek gerçekleştirdiği için daha sonra oluşabilecek kemik ve kıkırdak düzensizlikleri, asimetriler ve diğer komplikasyonlar en aza iner. İkinci avantajı, burun ucu iri, kalın derili, kötü kıkırdak yapısına sahip kişilerde daha başarılı olmakta, hatta hastanın kendisinden alınan kıkırdaklarla burunun yeniden inşasını mümkün kılmaktadır. Üçüncü avantajı ise daha önce geçirilmiş burun estetiği operasyonu sonrası oluşan kemik düzensizlikleri, kıkırdak asimetrileri, iri burun yapıları ve diğer deformitelerin görülerek düzeltilmesine müsaade eder. Son avantajı burun ucuna hastanın kendi kıkırdaklarının destek olarak kullanılmasına ve askı dikişlerine kolaylık sağlaması ile halk arasında yaygın bilinen burun ucu değişmesini (düşmesi) engellemesidir. Ancak en büyük dezavantajı burun ucunda iz bırakmasıdır. Ama bu iz, iyi yapılan bir ameliyattan sonra neredeyse belirsiz olmakta ve burun ucunun altında kalmaktadır. Birçok hasta bu izi ameliyat sonrasında unutur. Hangi tekniğin daha iyi olduğu bu ameliyatı yapan doktorlar arasında hep tartışma konusudur ve bu konuda bir karar verilmiş değildir. Bu konuda yine de doktorunuza danışın ve ona güvenin. Her cerrah en iyi bildiği ve inandığı yöntem ile en iyi sonucu alacaktır.

Burun tümseği keski veya törpü benzeri bir enstrüman kullanımıyla uzaklaştırılır ve sonra iki yandaki burun kemikleri daha dar bir köprü oluşturmak üzere birbirine kemik kesileri (osteotomiler) yapılarak yaklaştırılır. Kıkırdak kesileri burun ucunu ufaltır ve daha iyi bir kontur sağlar. Burun alt kenarı ile üst dudak arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla burun ucu kaldırılır. Eğer burundan geniş bir tümsek uzaklaştırıldıysa burun tabanı oransız olarak geniş olacaktır veya burun tabanında orantısız bir genişlik mevcuttur. Bu durumda burun tabanını daraltmak için tabandan küçük deri üçgenleri uzaklaştırılır ve burun kanatları orta hatta yaklaştırılır. 

Genellikle ameliyatın zorluk derecesine göre değişmekle birlikte estetik burun ameliyatları ortalama olarak 1 –3 saat kadar sürer. Ameliyatın sonunda burun deliklerine tamponlar yerleştirilir. Kıkırdak, kemik ve yumuşak dokular arasında oluşabilecek ölü boşlukları azaltmak için burun önce bantlarla desteklenir. Daha sonra da uygulanan burun alçısı ile dokular stabilize edilir, hematom (kan toplanması) engellenir ve burun çatısı sabitlenir.


Ameliyattan Sonra


Ameliyat sonrası en fazla bir gece hastanede kalınır. Hasta ameliyattan sonra aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Hasta yatağına döndüğünde, kanamayı ve şişliği azaltmak için baş yüksek pozisyonda yatırılır. Ameliyatı takiben göz çevresinde şişlik ve morarma oluşur, ilk birkaç gün burun deliklerinden kanlı sızıntı olabilir. Rahatsız edecek derecede ağrı olmaz, olabilecek hafif ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile kolayca giderilebilir. Ameliyatı takiben ilk altı saatte gözlere uygulanan buz kompresleri, şişlik oluşumunu azaltırken, oluşacak göz kapağı morarmasını da azaltmaktadır. Yatağınıza geldikten altı saat kadar sonra ağızdan sulu gıdalar almaya başlayabilirsiniz. İlk iki gün hastaya yumuşak diyet verilir. Ameliyat sonrası aynı gün ayağa kalkılır.

Burun tamponları; operasyon sırasında septuma müdahale edilmiş ise ameliyattan sonra 3. gün, edilmemişse 1. gün alınır. Delikli silikon tamponlar 1 hafta kadar burun içinde kalabilir. Burun alçısı ve bantlar ameliyattan sonra 7.-10. günde alınır. Takip eden bir hafta bantlarla burun bandajı uygulanır. Tampon ve alçının çıkartılması sonrasında, hastaya burun içine nemli kremler uygulaması önerilir. Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben 3. günden itibaren azalmaya başlar,10 gün sonra belli belirsiz olur ve genellikle 2. haftanın sonunda tamamen kaybolur. Şişliklerin çoğu ilk 10 gün içinde hızla azalır ve burun son şekline yakın normal bir görünüm kazanır. Bu andan itibaren kişi normal yaşamına dönebilir. Burundaki şişliklerin %80'i ilk ay içinde kaybolur. Kalan şişliklerin azalması, burnun tam olarak oturması ve son halini alması yaklaşık 6 ay sürer. Burun ucu, operasyon sonrasında geçici bir süre hissizleşebilir.

Kapalı teknik estetik burun operasyonları burun içinden yapılan kesilerle gerçekleştirildiğinden görülür bir yara izi yoktur. Açık rinoplasti tekniği ile ameliyat yapıldığında kolumella (iki burun deliğini ayıran deri parçası) üzerinde belli belirsiz bir iz kalabilir. Geniş burun kanatlarına sahip hastalarda burun kanatlarının daraltılması  (burun deliklerinin küçültülmesi) gerekiyorsa her iki burun kanadı kıvrımına bir kesi yapılarak daraltma yapılır ve bu işlem sonrasında genellikle belli belirsiz bir iz kalır.

Masabaşı iş yapan hastalar 3–4 gün içinde işlerine dönebilirler. Ancak göz kapaklarındaki morluk- şişlikler dikkat çekicidir. Hasta iş veya okula 2 hafta sonra başlayabilir. Aşırı efor gerektiren aktivitelerden (jogging, yüzme, eğilme, cinsel ilişkiler- kan basıncınızı arttıran her aktivite) 2–3 hafta kaçınılması önemlidir. Burunu çarpmaktan veya sürtmekten ve güneş yanığından 2 ay süreyle sakınılmalıdır. Günlük işler dışında özellikle topla yapılan sporlardan (futbol, basketbol, tenis...) ilk 1,5–2 ay uzak durmak gerekir. Ameliyattan sonraki 6 aylık dönem içerisinde hastanın burun travmalarından mutlak korunması ve gözlük kullanmaması gerekmektedir. Hasta kendini iyi hisseder hissetmez kontakt lensleri kullanabilir. Yüz ve saçınızı yıkarken veya kozmetikleri kullanırken dikkatli davranınız. Eğer olağandışı şikâyetleriniz varsa veya neler yapıp yapamayacağınızı soruyorsanız doktorunuzu aramaktan çekinmeyiniz. 

Kişinin ameliyat sonrası ani dönüşüm umması gerçekçi değildir. Normal iyileşme, kesin sonucun fark edilmesi için zaman gerektiren yavaş bir süreçtir. Burnun son görünümünü alması, haftalar, aylar hatta bazı vakalarda bir yıl sürebilir. Düzelmenin derecesi, uygulanan düzeltici uğraşın kapsamına ve burnunuzun, kıkırdaklarınızın ve derinizin temel yapısına bağlıdır. Belirgin olarak şekli bozuk burunda çarpıcı bir sonuç elde edilir, öte yanda hafif büyük bir burun da başarıyla düzeltilebilir, fakat sonuç belirgin olmayabilir. Bazı tip rinoplastilerden sonra akrabaların ve arkadaşların pek büyük bir fark görmediklerini söylemeleri sık olur. Böyle tepkileri başarısızlık belirtisi olarak almayın, tam aksine eğer daha "iyi" ve "doğal" görünür bir burunsa fark edilmeyecektir. Sonuçta, amaç dikkat çeken yeni burun yaratmaktan ziyade yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış bir burun yaratmaktır.

Rinoplasti, tecrübeli bir plastik cerrah tarafından yapıldığında komplikasyon olasılığı çok azdır. Ancak, enfeksiyon, burun kanaması veya anesteziye reaksiyon gibi komplikasyon riski her zaman vardır. Burnun uç bölümünü taşıyan orta bölmesine hastanın kendisinden alınan kıkırdağından destek doku oluşturularak yerleştirilmesi durumunda burun ucu düşmesi önlenmiş olur. Düşük bir oranda da olsa burunda kalabilecek belli belirsiz şekil bozuklukları gibi istenmeyen sonuçların oluşması halinde ek cerrahi operasyon gerekliliği her zaman göz önünde tutulmalıdır. Bu tür düzeltme ameliyatlarının şişlikler tamamen düzeldikten sonra tercihan altı ay sonra yapılması uygun olur. Bu operasyonlar, ilk ameliyata göre daha kısa sürer ve genellikle lokal anestezi altında yapılır. Ancak tecrübe ve bilgi yönünden yetersiz cerrahlar tarafından yapılan hatalı ameliyatlar sonucunda oluşan önemli deformiteler veya şekil bozukluklarının düzeltilmesi çok daha güçtür.


Ameliyatsız Burun Estetiği


Anestezi kullanılmadan ve herhangi bir kesi yapılmadan sadece enjeksiyonla yapılan burun dolgusu ve burun ucu botoksu gibi işlemler ameliyatsız burun estetiği işlemleri olarak adlandırılır. Daha az acı olan bu yöntemlerle ideal burun şekline ulaşmak amacıyla burun dolgusu veya burun botoksu işlemleri kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilir. Özellikle ameliyat olmaktan korkan hastaların talebi olan burun dolgusu işlemi en fazla 40 dakika süren ve sadece iğne ve enjektör kullanılarak yapılan bir işlemdir. 


Burun Ucu Estetiği


Genel anestezi almaktan kaçınan hastaların tercih ettiği burun ucu kaldırma estetiği lokal uyuşturma sağlanarak kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Özellikle düşük burun ucu olan, burun ucu şeklinden ve boyutundan rahatsız olan kişiler sadece burun ucu kaldırma estetiği talep edebilir. 

Rinoplasti: Estetik Uygulamalar
Rinoplasti: Galeri
bottom of page