top of page

Kıl Dönmesinin Ameliyatsız Tedavisi - Topikal Polifenol Tedavisi (PİLONOL®)

  • 12 Eyl 2021
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 20 Eyl 2021

DR. JOHN U BASCOM’LA YAPILAN BİLİMSEL TOPLANTI

(PILONIDAL INTERNATIONAL INTEREST GROUP DINNER)


Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Mete Aksoy 30.09.2011 tarihinde Ceylan Intercontinental Hotel, İstanbul’da Amerikalı ünlü cerrah Dr. John U Bascom tarafından organize edilen “Pilonidal International Interest Group Dinner” adlı bilimsel toplantıya davetli olarak katılmış ve bu toplantıda “Pilonidal sinüs hastalığının (kıl dönmesi) topikal polifenollerle (pilonol®) tedavisi” adlı bir sunum yapmıştır. Sunuya Dermatoloji Uzmanı Dr. Berna Aksoy, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ömer Vefik Özozan ve Kocaeli İlinde faaliyet gösteren ve Pilonol®’ü geliştiren ve üreten firmanın yetkilileri katkıda bulunmuşlardır. Toplantıya Dr. Bascom’ın kızları olan Prof. Dr. Rebecca Bascom ve Doç. Dr. Mary Migeon ve Dr. Bascom’ın torunu Anne E.F. Dimmock katılmışlardır. Toplantıya ayrıca Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Güner'de katılmıştır. Sunu katılımcıların ilgisini çekmiş ve çok beğenilmiştir.

Emekli Genel Cerrah olan Dr. John U Bascom bu toplantının yapıldığı tarihte Eugene, Oregon A.B.D. de yaşamaktaydı. Dr. Bascom 1 Ocak 2001 de aktif cerrahiyi bırakmıştır. Dr. Bascom bu toplantının düzenlendiği tarihte Sacred Heart Medical Center, Eugene, Oregon, A.B.D. de danışman cerrah olarak görev yapmaktaydı. Dr. John Bascom pilonidal sinüs hastalığının cerrahi tedavisinde Dünya çapında sık olarak kullanılan “the Cleft Lift Procedure” adlı ameliyat tekniğini geliştirmiştir. Dr. Bascom pilonidal sinüs hastalığı ve bu hastalığın tedavisi konusunda Dr. George E Karydakis’le birlikte Dünya’da en saygın iki isimden birisi olarak kabul edilmektedir. Dr. Bascom’ın pilonidal sinüs hastalığı konusunda çok sayıda bilimsel makalesi ve kitap bölümü mevcuttur (1-10). Dr. Bascom bu toplantının yapıldığı tarihte www.pilonidal.org adlı internet sitesinin kurucusuydu. Bu toplantının gerçekleştiği tarihte Dr. Bascom’ın kızı Prof. Dr. Rebecca Bascom Amerika’da PennState Üniversitesi İç Hastalıkları Bölümünde görevliydi ve akciğer hastalıkları üzerinde çalışmalar yapmaktaydı. Dr. Bascom’ın diğer kızı Doç. Dr. Mary Migeon ise bu toplantının olduğu tarihte Amerika’da Washington Üniversitesi İç Hastalıkları Bölümünde görev yapmaktaydı. Dr. Bascom’ın torunu Anne E.F. Dimmock ise bu toplantının gerçekleştiği tarihte Amerika’da PennState Tıp Kolejinde araştırma görevlisiydi.

Toplantıya katılan ve toplantının yapıldığı tarihte Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalışan Dr. Ali Güner pilonidal sinüs hastalığının cerrahi tedavisinde Limberg Flebi ve Bascom Cleft Lift tekniklerini kıyaslayan çalışmasıyla ilgili bilgi vermiştir. 150 hastayı içeren çalışmada ilk 80 hasta ile ilgili veriler Dr. Güner tarafından toplantıda sunulmuştur.

Pilonidal sinüs hastalığı en çok sakrokoksigeal bölgede görülen, günlük aktiviteyi ve yaşam kalitesini bozan ve uzun süre iş gücü kaybına sebep olan bir hastalıktır. Pilonidal sinüs hastalığı ilk olarak Herbert Mayo tarafından 1833 yılında tanımlanmıştır. Pilonidal sinüs, özellikle Akdeniz ülkelerinde artarak yükselen oranda hastaya sahip bir hastalıktır. Farklı araştırmacılar bu hastalığın konjenital veya edinsel olabileceğini düşünselerde günümüzde Bascom ve Karydakis tarafından önerilen edinsel köken çok daha fazla benimsenmektedir. Bu hastalığın nedeni kılın dışarıdan içeri girmesinin yani dokuya gömülmesinin kolaylaşmasıdır. Bir hastalıktan kaynaklanan doku içinde kıl toplanması olası bir neden olarak daha az kabul görmektedir. Bu hastalığın tedavisinde tanımlanmış çok sayıda cerrahi ve cerrahi dışı yöntem olmasına rağmen tedavi sonrası nüks oranları hala yüksektir ve ideal bir tedavi için arayışlar devam etmektedir. Tekrarlayan abseleşme atakları sonucunda multipl sinüslerin ve lateral sinüs traktuslarının ortaya çıkmasıyla bu hastalık komplike bir hale gelebilmektedir. Uzun süre tedavi edilmediği zaman sosyal ve psikolojik sorunları da beraberinde getiren pilonidal sinüs hastalığı aynı zamanda malign dejenerasyon yani kanserleşme gösterebilmektedir.

Doğal polifenoller toprakta bulunan bitkisel kaynaklı organik maddelerin çürümesi sırasında oluşan yan ürünlerdir. Doğal polifenolleri içeren Pilonol® pilonidal sinus (kıl dönmesi) tedavisinde Dünya çapında klinik etkinliği gösterilmiş ilk ve tek topikal polifenollerle tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Polifenoller topikal uygulamayı takiben deriden emilerek ve sinüs açıklıklarından girip sinüslerin içini doldurarak etkilerini gösterirler. Pilonidal sinüs hastalığının doğal polifenollerle tedavisi iki basamaklı etki mekanizmasına sahiptir. İlk basamak hastalık bölgesindeki mikroorganizmaların antioksidan etki ile yok edilmesi ve bakterilerin lökositler tarafından fagositozunun arttırılmasını kapsar. İkinci etki mekanizması basamağı ise fibrin ve kolajen oluşumunun desteklenmesi ve hasarlı dokunun tamiridir. Polifenoller ayrıca hastalıktan etkilenen bölgede kan akımını arttırarak yara iyileşmesini desteklerler. Sonuç olarak polifenoller pilonidal sinüs hastalığında daha iyi ve hızlı yara iyileşmesini sağlarlar. 192 hastayı içeren retrospektif bir klinik çalışmada % 86,5 oranında etkinlik saptanmıştır (11).

Topikal doğal polifenoller ile tedavi (Pilonol®) pilonidal sinüs (kıl dönmesi) hastalığında ideal tedaviyi bulma yolunda gelinmiş daha ileri bir adımdır. Topikal polifenol tedavisi etkili, güvenli, ucuz ve kolay uygulanabilir bir tedavi yöntemidir. Topikal polifenoller ile yapılan tedavi diğer pilonidal sinüs hastalığı tedavi yöntemlerine alternatif bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi cerrahi tedavi yöntemi gibi anatomik yapının bozulmasına ve uzun iş güç kaybına neden olmamaktadır.

Kaynaklar:

  1. Bascom J. Surgical treatment of pilonidal disease. BMJ. 2008; 336(7649): 842-3.

  2. Bascom J, Bascom T. Utility of the cleft lift procedure in refractory pilonidal disease. Am J Surg. 2007; 193(5): 606-9.

  3. Bascom J, Bascom T. Failed pilonidal surgery: new paradigm and new operation leading to cures. Arch Surg. 2002; 137(10): 1146-50.

  4. Bascom J. Skin flaps for pilonidal disease. Ann Plast Surg. 1998; 41(3): 338.

  5. Bascom J. Pilonidal sinus: experience with the Karydakis flap. Br J Surg. 1998; 85(6): 874.

  6. Bascom JU. Pilonidal care: anaerobes as invisible villains. Eur J Surg. 1996; 162(4): 351.

  7. Bascom J. Pilonidal Sinus, Current Therapy in Colon and Rectal Surgery, First Edition, 1990, ISBN 1-55664-043-9.

  8. Bascom JU. Repeat pilonidal operations. Am J Surg. 1987; 154(1): 118-22.

  9. Bascom J. Pilonidal disease: long-term results of follicle removal. Dis Colon Rectum. 1983; 26(12): 800-7.

  10. Bascom J. Pilonidal disease: origin from follicles of hairs and results of follicle removal as treatment. Surgery. 1980; 87(5): 567-72.

  11. Aksoy HM, Aksoy B, Egemen D. Effectiveness of Topical Use of Natural Polyphenols for the Treatment of Sacrococcygeal Pilonidal Sinus Disease: A Retrospective Study Including 192 Patients. Eur J Dermatol 2010; 20(4): 476-481.




 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post

Yenişehir mah. Demokrasi cad. Çınar Sok No:21/2 İzmit/Kocaeli

(WhatsApp) +90 (505) 705 7115 / GSM: 0505 263 5644

  • Google Places
  • Facebook
  • Blogger
  • Instagram

©2020, Doç. Dr. Hasan Mete AKSOY tarafından kurulmuştur.
29.08.2005 (BGBI. I S 2570) tarihli yasayla kapsamı genişletilen Tedavi İlaçları Reklam Kanunu'na göre hastaların tedavi/operasyon öncesi ve sonrasına ait görüntülerine reklam amaçlı sergilemek yasaklanmıştır.Bu nedenle web sitemizde Operasyon Öncesi/Sonrası fotoğraflarımız yer almamaktadır.

bottom of page